cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. október 31., 13:41

Mennyi lehet a közeljövőben a tojás ára?

A termékek drágulásának üteme az inflációs nyomás hatására már így is rendkívül gyors, de az energiaárak alakulása többek közt a tojás árát is még feljebb nyomhatja a kereskedők szerint.

étel, tojás
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Az árra természetesen nem csak az energiaárak növekedése van hatással, hanem az üzemanyag, a takarmány és csomagolóanyagok drágulása is. Az előzetes várakozások szerint a közeljövőben egy tojásért akár 30 centet is fizethetünk, vagyis egy hagyományos tízdarabos csomagolásért 3 eurót. 

A baromfitenyésztők átlagos költségei az elmúlt két évben 38 százalékkal emelkedtek, ezzel szemben a felvásárlási árak csak 21 százalékkal, tehát a tenyésztők napjainkban sokkal rosszabbul járnak, mint két évvel korábban.

Ebből is adódik, hogy ha tovább emelkednek a kiadásaik, akkor az árak drágulása is jelentősebb lesz, ha csak a kereskedők nem elégednek meg kisebb nyereséggel, mert az adatokból az is kiderült, a felvásárlási árnál a termék fogyasztói ára nagyobb mértékben növekedett, vagyis a kereskedelmi egységek jártak jól az elmúlt időszakban.

Az átfogóbb képet elősegíti, ha megnézzük a felvásárlási árak és az üzletben kifizetett árak közti eltérést. Augusztusban az első 1 euró körül mozgott 10 tojás esetén, az átlagos fogyasztói ár 1,97 euró volt. 

Természetesen a különbség tartalmazza a forgalmi adót és a kereskedő nyereségét is, így alakul ki a végső ár. A további drágulás kapcsán viszont a szakértők szerint nem válik luxussá a tojás a szlovákiai fogyasztók számára, mivel alapélelmiszernek számít, amire csaknem minden nap szükség van a konyhában. Az viszont elképzelhető, hogy vidéken megnövekszik azok száma, akik majd odahaza akarják biztosítani a tojásokat, de a tyúkok tartása kapcsán is megnövekedtek a költségek, tehát itt is egyfajta áremelkedéssel kell számolni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.