2023. február 20., 09:04

Felszámolná a kalitkás baromfitelepeket egy parlamenti képviselő

Öt éven belül betiltaná a tojótyúkok ketreces tartását Szlovákiában Tomáš Šudík független parlamenti képviselő.

tojás
Fotó: Pexels

A honatya módosító javaslatot nyújtott be az állat-egészségügyi gondoskodásról szóló törvényhez. Ebben ötéves, átmeneti időszakot javasol. Véleménye szerint ez kellően hosszú idő, hogy a tulajdonosok profilt, az alkalmazottak pedig, ha kell, akkor munkát váltsanak.

A képviselő azzal indokolta javaslatát, hogy az európai polgárok körében az utóbbi években emelkedett a környezettudatosság, és a haszonállatok életkörülményeivel kapcsolatos felelősségérzet.
Ennek következtében az európai fogyasztók etikusabb élelmiszereket követelnek, tehát olyan tojást, amely az állatok jobb életkörülményeire hangsúlyt fektető rendszerben állítottak elő"

– indokolta a javaslatát Tomáš Šudík, emlékeztetve, hogy az Európai Unió vállalása, hogy 2027-ig felszámolja a ketreces tenyészeteket.

Noha a Szlovákiában az elmúlt három évben 8 százalékkal csökkent a ketreces tojótyúktelepek száma, még mindig a hazai tojástermelés háromnegyede, 75,3 százaléka ilyen környezetből származik.

A Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetsége a Mezőgazdasági Minisztériummal aláírt memorandumában vállalta, hogy 2030-ig valamennyi ketreces tenyészetet átépíti.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.