2023. február 2., 19:34

Az agresszív madárinfluenza-vírus kiirtott egy egész baromfitelepet

Az agresszív madárinfluenza-vírus teljesen kiirtotta a Szenc melletti Lúčny Dvor baromfitelepet, a farm tulajdonosa pedig elveszítette a megélhetését. Az állatorvosoknak a lehető leggyorsabban el kellett kezdeniük ugyanis a baromfi tömeges legyilkolását. A fehér overallos emberek szomorú látványt nyújtottak, reggel óta több ezer baromfit likvidáltak gázkamrákban.

madárinfluenza
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

Hízócsirkék, brojlerek, de kacsák is áldozatul estek a madárinfluenza terjedésének is a telepen, amelyeket elpusztításuk után a közeli dögégetőbe szállítottak. Összesen több mint 5500 baromfit kellett elpusztítani.

A baromfifarm hosszú évekig eladóhelyként is üzemelt. A helyiek csirkéért vagy friss tojásért jártak ide.

Amennyiben vírussal fertőzött baromfi, hús vagy tojás kerül a háztartásokba, megfelelő hőkezeléssel nem jelent kockázatot. A madárinfluenza vírusa ugyanis 56-60 fokos hőmérsékleten körülbelül 20-30 perc alatt elpusztul. Erről a baromfitelepről azonban egyetlen termék sem került ki, így ebben az esetben nincs ok az aggodalomra.

A madárinfluenza megerősítésének híre elsősorban a tulajdonost taglózta le, akinek a kára tetemes lesz, a számítások szerint több mint 100 ezer euró.

„A madárinfluenza veszélyes betegségnek számít, ezért az állat-egészségügyi szolgáltatásokról szóló törvény alapján kártérítést kap az érintett” – mondta a szlovák állatorvosok vezetője.

A vírus gyorsan terjed. A madárinfluenza kitörését főként télen regisztrálják az állatorvosok, amikor a lehűléssel a vízi madárfajok csoportokba verődnek, s így nagyobb az esély a madárinfluenza terjedésének a vadon élő madárfajok közt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.