2023. január 19., 12:10

Aggódhatunk a tojás ára miatt? Megjelent nálunk is a madárinfluenza

Már Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza. A környező országokból eddig is mind több hír érkezett a betegség felbukkanásáról. Január 17-én egy eperjesi járásban lévő baromfitenyésztő magántelepen is kimutatták a vírust. Ha a betegség elterjed, az minden bizonnyal kihat a tojás árának további emelkedésére is.

tyúkok, madárinfluenza
Illusztrációs felvétel
Fotó: MTI

Bár az állami állategészségügyi hatóság biztosított arról, hogy egyelőre nincs ellenőrizetlen terjedés, jobb megelőzni a bajt. A tvnoviny.sk portál ezért megvizsgálta, hogyan lehet megakadályozni a madárinfluenza behurcolását a nagyobb baromfitelepekre.

A félénkség elvesztése, az aktivitás csökkenése és az étel elutasítása – ezek a rendkívül fertőző madárinfluenza főbb tünetei.

A fertőzött egyedek csoportokat alkotnak, hogy melegen tartsák magukat, a tollazatuk bolyhos, a tojótyúkok gyakrabban kárálnak, és nagyon gyakran abbahagyják a tojást.

Ha az állat megfertőződik, légúti tüneteket is mutathat, mint például köhögés, tüsszögés, rekedtség, túlzott könnyezés, a fej, a taraj, a lebenyek vagy a szemhéjak duzzanata és elkékülése.

Pontosan ezek azok a tünetek, amelyeket a környező országok baromfitelepein a tenyésztők az állatoknál mostanság tapasztalnak. Jozef Bíreš, a szlovák Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatalának igazgatója szerint jelenleg nagyon sok az ilyen eset.

Magyarországon az elmúlt napokban mintegy tíz fertőzést jelentettek a nagyobb telepeken, Lengyelországban két nap alatt körülbelül 20-at, de a franciák és a hollandok is nagyon sok esetet regisztráltak. Csehországban néhány napja 750 ezer csirkét kellett levágni”

– tájékoztatott a szakember hozzátéve, hogy bár már Szlovákiában is igazolták a madárinfluenzát, szerencsére az nem terjed a nagy gazdaságokon keresztül. Eddig csak egy kis tenyésztőnél jelent meg az eperjesi járásban.

A vírus azonban nagyon könnyen bekerülhet a nagyüzemi gazdálkodásba. Jozef Bíreš ezért a tenyészetek ún. biológiai védelmét javasolja betartani. „Ezek az intézkedések megakadályozzák, hogy a vírus bekerüljön az ipari gazdaságokba. Különösen a vadon élő madarakkal való közvetlen és közvetett érintkezést kell teljesen kizárni. Megakadályozni, hogy a vadon élő madarak be tudjanak repülni a telepekre, az ott tartott baromfi közé” – mutatott rá.

Vannak azonban közvetett utak is, amelyeknek "köszönhetően" a madárinfluenza vírusa bejuthat a gazdaságba.

„Ilyen például a szennyezett víz öntözésre való felhasználása, de a takarmány is szennyeződhet ürülék által. A vírus a személyzet ruházatán vagy lábbelijén keresztül is bekerülhet a gazdaságokba” – figyelmeztetett Bíreš.

Ezért szerinte nagyon fontos, hogy az ember tetőtől talpig átöltözzön, mielőtt belép a baromficsarnokba. „A ruhát, amiben belép a csarnokba, pedig fertőtleníteni kell. Nem lehet ki- s bejárkálni az udvar és a csarnok közt” – mutatott rá.

Minden állattartónak, aki kapcsolatba kerül a baromfival, be kell tartania a szigorúan meghatározott rendet.

Egyetlen állattartó sem tarthat otthon baromfit, mert úgy terjesztheti a vírust. Még a házi baromfiból származó hőkezeletlen félkész termékeket sem szabad bevinniük a munkahelyükre”

– mondta az igazgató hozzátéve, a telep területére befutó autókat is alaposan fertőtleníteni kell.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.