2020. január 10., 11:12
Frissítve: 2020. jan. 10. 12:35

Már Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza - a tesztek ezt megerősítették

A szomszédos Lengyelország után, ahol tavaly év végén bukkant fel, Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza. A veszélyes betegség jelenlétét a zólyomi nemzeti laboratóriumban elvégzett tesztek is megerősítették, ezek szerint a madárinfluenza rendkívül fertőző, H5N8 elnevezésű altípusa van jelen az országban - közölte a Pravda.

201701171347280.MADARINFLUENZA_2-2.jpg

A betegség egy Nyitra melletti magán baromfi tenyészetben bukkant fel

- közölte az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. 

Az üzbégi (Zbehy község) tenyésztő 22 baromfi közül 3 baromfi haláláról számolt be. Az állatok már nincsenek a gazdaságban, a tenyésztő ugyanis elpusztította őket. Ezt követően elvégezték a baromfitenyészet teljes tisztítását és fertőtlenítését.

„Feltehetően vadon élő szárnyasoktól fertőződött meg az állományt, mivel a háztájiban, szabadon tartották” - tájékoztatott a felügyelet.
Az állatorvosok elrendelték az ilyenkor szokásos óvintézkedéseket a fertőzés terjedésének megakadályozására, amelyek egyelőre a góctól számított három kilométeres sugarú körben érvényesek, és tíz kilométeres sugarú körben ellenőrzik a baromfiállományt.

A madárinfluenzának ez a típusa emberre nem veszélyes, de a szárnyasoknál gyorsan terjed.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.