cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. április 23., 18:12

Újra itt a madárinfluenza. Fertőzött tyúkokat találtak egy éberhardi farmon

Madárinfluenza ütötte fel a fejét a Szenci járásbeli Éberhárdon, egy baromfifarmon. A Szenci Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) intézkedéseket rendelt el az éberhárdi, a tőkésiszigeti és a dunahidasi baromfi- vagy madártenyésztők és vadásztársulások számára, amit az érintett önkormányzatok hivatalos honlapján és hirdetőtábláján tettek közzé.

madárinfluenza
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

Egy éberárdi lakos jelentette a tyúkok pusztulását, ezért a szakemberek megvizsgálták az állományt. „A tojótyúkok alig mozogtak, keveset ettek, legyengültek és hasmenésük volt" - áll a dokumentumban. Az állatorvosok mintát vettek az elhullott baromfiból, a mintákat laboratóriumi vizsgálatra küldték, és a vizsgálat megerősítette a H5N1 madárinfluenza-vírus jelenlétét.

A három érintett település körül védőkörzetet jelöltek ki, a környező településeket pedig megfigyelés alá helyezték.

Az intézkedés értelmében a védőkörzetben lévő településeken április végéig fel kell mérni az összes baromfi- és madárállományt. A gazdáknak gondoskudniuk kell arról, hogy állataik ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal, és további óvintézkedéseket kell tenniük, például fertőtleníteni kell a be- és kijáratokat. A tenyésztett madarak vagy a baromfi itatására használt víz nem származhat olyan helyről, amihez a vadon élő madarak is hozzáférnek.

Ha az állattartók a betegség bármilyen tünetét észlelik az állományban, haladéktalanul értesíteniük kell az RVPS-t.

„Lehetőleg az emberek is minél kevesebbszer menjenek a madarak közelébe. A gazdaságokban tett látogatásokról nyilvántartást kell vezetni, és be kell tartani a biztonsági előírásokat" – áll a felhívásban.

Az RVPS megtiltotta az élő vagy leölt baromfi és más szárnyasok, vagy a tojás szállítását az érintet községekből, továbbá a helyi gazdaságokból származó használt alom, trágya vagy hígtrágya elszállítását, kidobását. Tilos továbbá vásárt, madárkiállítást tartani ezeken a településekben. A helyi vadásztársaságoknak fokozottan oda kell figyelniük a vadon élő madárpopulációkra, különösen a vízimadarakra. Az intézkedések további értesítésig hatályban maradnak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.