lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. május 9., 14:26

Semmi új nincs a Nap alatt

„Az elmúlt két hónap háborús eseményeihez hasonlók már a Szovjetunió fennálása alatt is zajlottak, a történelem ismétli önmagát.“ Ezt Zolcer János mondta, amikor a paksi könyvbemutatójáról útban hazafelé felhívtam. A százat is meghaladja már közönségtalálkozóinak száma, interjúkból is adott több tucatot az elmúlt évek alatt, többek között a mi portálunknak is.

2_konyv
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Zolcer János archívuma

Az elkövetkező napokban Bodrogköz és Ung-vidék tizenkét helyszínén találkozhatnak az érdeklődők vele, a Gorbacsov titkai – Az ember, aki megváltoztatta a világot c. könyv szerzőjével. Első kiadása 2020 őszén jelent meg. A tavalyi év folyamán napvilágot látott a bővített kiadás, ami egy hibridkönyv a dokumentum-mese zsánerében. Folyamatban van a harmadik kiadása.

A szerzőt a Szovjetunió utolsó vezetőjéhez lassan 22 éves barátság fűzi. Jó ideje szerette volna már papírra vetni az utókor számára a XX. század meghatározó politikusával folytatott beszélgetéseinek azon részeit, amelyeket nem köt a titoktartási fogadalom.

Az elmúlt két év bezárkózós, lecsendesedő időszakát kihasználva papírra vetette emlékeit. A széles nagyközönségnek szánja könyvét. Azoknak, akik hozzám hasonlóan emlékeznek még a peresztrojkára és a béke Nobel-díjban részesült Gorabacsovra. Kevesen tudják, hogy neje, Rajsza érdeme volt, hogy a múlt század 80-as éveinek derekán a legnívósabb német divatlap, a Burda orosz fordítása a nők ezreihez juthatott el a keleti blokkba. Gimnazistaként magam is ezt vásároltam a királyhelmeci sarki trafikban, pult alatt.

Könyve azokhoz is szól, akik már csak szüleik, nagyszüleik elmondásaiból vagy a történelmkönyvekből ismerik a szovjet pártfőtitkár nevét és a kort sem élték meg. Ez utóbbi korosztály, a fiatalok számára vonzó megoldások alkalmazásával próbálja befogadhatóbbá tenni az olvasmányos tartalmat: a könyv lapjain található QR kódok beolvasásával több tucat kép – és hanganyag teszi szemléletesebbé a történelmi hátteret.

Az olvasói visszajelzések alapján sikerült minden korosztályhoz szólnia, érdekes forrás a könyve sok huszon-harmincéves számára, akik meg szeretnék ismerni szüleik fiatalságának korát. Az idősebbek számára pedig a megélt múlt sok érdekes kulisszatitkára derül fény a lapjairól.
2_konyv
Fotó:  Zolcer János archívuma

Zolcer János produceri munkássága során nemzetközi csapatot szervezett maga köré, 22 országban 180 munkatársával a világ 3 kontinensének nagy tévéstúdiói számára dolgozott. 

Azon kevesek egyike, aki heteket tölthetett George H. W. Bush, Simon Peresz, Helmut Kohl, Jasser Arafat, Fidel Castro vagy éppen II.János Pál Pápa társaságában, miközben Gorbacsovval együtt készítettek egy 100 részes dokumentumfilm-sorozatot a XX.század meghatározó személyiségeiről.

genscher_zolcergorbacsov_berlinben_2001
Fotó:  Zolcer János archívuma

Zolcer János Ipolyságon született, Ipolybalogon nőtt fel. A múlt század 60-as éveiben a kassai ipari diákjaként,  16 éves korában küldte első tudósításait az egyetlen hazai magyar napilapunknak. Az érettségi után Pozsonyban, az Új Ifjúság szerkesztőségében kezdi sajtós munkásságát. Karakán, rebellis fiatalként nem tetszett neki, hogy az illetékes elvtársak szerették volna megszabni mit és hogyan írhat le.

A szólásszabadságot keresve 1986-ban Nyugat-Németországba disszidált. Kezdetben egy ügynökségnek dolgozott fotóriporterként. Egy év múlva már saját produkciós céget alapított, mert rájött, hogy a kor dokumentálására számára a film az igazán érdekes, nemzetközibb kifejezési eszköz. A kelet-európai változások mindegyikénél jelen volt, végig kísérte és tudósította a rendszerváltás történéseit.

gorbacsovval_2019
Zolcer János és Michail Gorbacsov, Moszkva 2019
Fotó:  Zolcer János archívuma
Könyvének témája annál is aktuálisabb, mert pár kilóméterre azoktól a helyszínektől, amelyeken a szerző az elkövetkező napokban találkozik majd közönségével, több, mint 2 hónapja dúl a háború, rakéták robbannak, a felek képtelenek a konfliktus békés megoldására. Gorbacsov apai ágon orosz, anyai vonalon ukránként a hazájában zajló jelen történéseket testvérháborúként éli meg. A fegyverek helyett a tárgyalásokat, a békés megoldást választaná.

Vajon miért is folyik mindez és meddig tarthat még? – tesszük fel sokan a kérdést. Az összefüggések megértéséhez talán kicsit közelebb lesznek majd azok, akik megtisztelik a szerzőt jelenlétükkel a könyvbemutatóval egybekötött előadásain. Hasonló és még sok egyéb kérdésükre is választ kaphatnak, ha eljönnek a következő helyszínek valamelyikére:

Május 11. szerda      Királyhelmec, városi könyvtár 17:00
Május 12. csütörtök Királyhelmec, gimnázium 10:00, 
                                 Nagytárkány, kultúrház 18:00
Május 13. péntek      Boly, kultúrház 18:00
Május 15. vasárnap  Battyán, kultúrház 15:00
                                 Nagyráska, kultúrház 18:00
Május 16. hétfő        Nagykapos, gimnázium  10:00
                                 Kaposkelecsény, tájház 16:00
                                 Mátyócvajkóc, kultúrház 18:00
Május 17. kedd         Ágcsernyő, kultúrház 15:00 
                                 Tiszacsernyő, kultúrház  18:00
Május 18. Szerda    Csicser, kultúrház 15:00

A belépés ingyenes. Az előadást követően természetesen megvásárolható lesz a könyv, amit a szerző igény szerint dedikál is.

gorbacsov_zolcer_peresz_jeruzsalemben_2001
Galéria
+5 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.