Így lett egy egyszerű parasztfiúból a világ egyik leghatalmasabb ura - podcast a Gorbacsovról könyvet író felvidéki újságíróval

2020. november 13., 18:00

Hogyan történt meg, hogy a világ leghatalmasabb ura kisegér szeretett volna lenni, hogy szégyenében elbújdosson? Miképp tekint ma az orosz társadalom a politikusra, akinek reformkísérletei a Szovjetunió széthullását eredményezték? Valóban Gorbacsov volt az első ember a világtörténelemben, aki békés módon, fegyverek nélkül változtatta meg a világot? A ma7 médiacsalád podcastműsorában, az Adásidőben Zolcer János újságíróval, íróval, forgatókönyvíróval, médiavállalkozóval - videókonferencia-alkalmazáson keresztül - beszélgettünk.

Minden a bécsi Sacher szálló halljában kezdődött: az Ipolybalogról származó Zolcer János 2000 tavaszán ekkor találkozott először Mihail Gorbacsovval, a Szovjetunió utolsó pártfőtitkárával.

Kettejük – immár húszéves – kapcsolata az első években a munkáról szólt, ám idővel barátsággá alakult.

Zolcer János egy Gorbacsovval közösen forgatott filmsorozatnak köszönhetően jutott el olyan nagyformátumú politikusokhoz, mint George Bush, Helmuth Kohl, Margaret Tatcher vagy éppen Nelson Mandela. Gorbacsovval való barátságának köszönhetően pedig bepillantást nyerhetett az orosz politikus legszemélyesebb életébe – és álmaiba is.

Zolcer podcast
Mihail Gorbacsov, Zolcer János és George Bush.

Ebből a két évtizedet felölelő barátságból született meg Zolcer János Gorbacsov titkai. Az ember, aki megváltoztatta a világot c. kötete.

Zolcer János újságíróval, íróval, forgatókönyvíróval, médiavállalkozóval Gorbacsov titkairól, barátságról, politikáról és arról is beszélgettünk, hogy hol van az a pont, ami után az ember azt érzi, így nem lehet tovább élni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.