2021. június 4., 12:28

Író-olvasó találkozó Zolcer Jánossal: Hogyan lett a parasztfiúból a Kreml ura?

A hosszú szünet után a Füleki Vármúzeum ismét egy érdekes író-olvasó találkozóval kedveskedik az érdeklődőknek. A rendezvény vendége Zolcer János, az ipolybalogi származású szerző, újságíró és nemzetközi tv-producer, aki évekig Németországban tartózkodott, majd Budapesten telepedett le, ahol a mai napig él, onnan igazgatja a világ húsz városában működő médiabirodalmát.

Zolcer János
Fotó: Füleki Vármúzeum

Zolcer János egy filmforgatás alkalmával járta végig Mihail Szergejevics Gorbacsovval, a kötet főszereplőjével, az Ő életének legfontosabb állomásait: szülőfaluját, a Kreml-t, a Moszkva melletti dácsáját, a Kaukázust, Németországot, Izraelt és Amerikát.

A „Gorbacsov titkai” című könyv sok szempontból érdekes olvasmány. Először is rendkívüli a felvidéki magyarság történetében, hogy egy hazai szerző világtörténelmi rangú államférfiakkal készítsen beszélgetéseket.

Az újságírónak így nem csupán Gorbacsovval, a „peresztrojka atyjával” nyílt lehetősége a találkozásra, akivel a legtöbb időt töltötte, hanem a hozzá hasonló neves tisztségviselőkkel is, mint például George Herbert Walker Bush, Helmut Kohl, Simon Peres, Hans-Dietrich Genscher, Jasszer Arafat, Fidel Castro, Nelson Mandela, sőt személyesen megismerkedett II. János Pál pápával is. Egyaránt különleges a kötet műfaja, melyet az író hibridnek, „a dokumentumriport-interjú-írói fantázia könnyed, olvasmányos formában előadott dokumentum-mesének” minősít.

Ezáltal nemcsak a felnőtt korosztályt célozta meg, hanem a fiatalabbak érdeklődését is szerette volna felkelteni.

A könyv lapjain elhelyezett QR kódok okostelefonnal lejátszható, rövid videókat nyitnak meg, melyek az egyes szereplőket és helyszíneket mutatják be.

A mű ezen különleges szerkezete, a szép nyelvezet, valamint az interjúkban megjelenő eredeti információk és fotók maradandó szellemi élményt nyújtanak, hiszen a történetben szereplő emberek döntései kihatottak mindnyájunk életére.

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden kedves irodalomkedvelőt a rendezvényre, melyre 2021. június 15-én kerül sor, 16:00 órától a Városi Könyvtárban.

A találkozó a koronavírus-járványhoz kapcsolódó előírások és óvintézkedések betartásával valósul meg, magyar nyelven. A szóban forgó kötet megvásárolható lesz a helyszínen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.