lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. december 7., 18:21

Történelmi siker: kétnyelvű kék táblák a Mátyusföldön és a Csallóközben

Kisebb történelmi tettnek lehetünk a szemtanúi a Mátyusföldön. A régióban a másod és harmadosztályú utak mentén megjelentek vagy a napokban megjelennek majd az első hivatalos, kétnyelvű közlekedési irányjelző táblák. Az érdem Nagyszombat megye önkormányzatáé. Az év végéig a Galánta – Nagymegyer szakaszon az összes „kék” táblát szeretnék lecserélni kétnyelvűre.

Kétnyelvű kék táblák
Örülnek a magyar szívek a kétnyelvű kék tábláknak.
Fotó: Agócs Gergely, Berényi József

A megyéknek a másod és harmadosztályú utak mentén kihelyezett táblákat érintő törvénymódosítás értelmében nem kötelességük kihelyezni kétnyelvű közlekedési irányjelző táblákat azokon a településeken, ahol a nemzetiségi lakosság aránya eléri a tizenöt százalékot, mindössze lehetőségük van rá.

Nagyszombat megye élt ezzel a lehetőséggel, és a szeptemberi hónap folyamán ki is került az első hivatalos „kék” tábla Ekecs-Apácaszakállas község központjában (a kék tábla a közlekedési irányjelző tábla egyszerűsített neve a közlekedési és a politikai szakzsargonban).

Az akkori sajtótájékoztatón a Szövetség párt jelenlevő politikusai, akik közül többen Nagyszombat megye képviselői magukra vállalták a kétnyelvű táblák ügyének vitelét a mátyusföldi és a csallóközi régióban.

A lehetőség rajtunk múlik. Mint ahogy az is, miként tudunk élni vele, és meg tudjuk -e győzni a megye vezetését és képviselőit arról, hogy ez egy fontos ügy a felvidéki magyarság számára. Szerencsére Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič aláírásával hozzájárult ahhoz, hogy a költségvetésből a szükséges összeget el tudtuk különíteni erre a célra”

– magyarázta portálunknak Nagyszombat megye első alelnöke, Berényi József, miután a napokban Alsószeliben és Királyrévben is kihelyezték a kétnyelvű kék táblákat. Alsószeli az a község, ahol Berényi József is lakik, így ez a haladás tényleg az alispán szívügye. A táblák már Taksony községnél is a helyükön vannak.

Kétnyelvű kék táblák
Örülnek a magyar szívek a kétnyelvű kék tábláknak.
Fotó:  Agócs Gergely, Berényi József

Berényi elmondta,

Nagyszombat megye önkormányzata a 2023-as költségvetésben 20.000 eurót különített el a kék táblák kihelyezésére, a 2024-es év költségvetésében 30.000 eurót szánnak erre a célra. A Galántai járásban 11, a Dunaszerdahelyi járásban 14 tábláról van szó.

Egy tábla ára 200 és 600 euró között mozog, attól függően, hogy hány település neve jelenik meg rajta, illetve a talapzat újrabetonozása is pluszköltséget igényel, hiszen kétszer akkora táblákról van szó. Helyenként új tartóoszlopokra is szükség van, és mivel közigazgatásról van szó, minden táblára közbeszerzést kell kiírni – tette hozzá az alispán.

A 2023-as év végéig be akarják fejezni a Galánta-Nagymegyer szakaszon áthaladó 561-es másodosztályú út kék tábláinak cseréjét, vagyis kétnyelvűsítését. Jövőre a Galántát Dunaszerdahellyel összekötő 507-es másodosztályú úton történik majd meg ez a folyamat.

Berényi hangsúlyozta, mindez egy lehetőség, amellyel Nagyszombat megye az első között élt, próbálnak ezzel az élen járni, és büszkék arra, hogy gyakorlatilag történelmi tettet sikerül végrehajtani.

Agócs Gergely, a Galántai járásbeli Királyrév polgármestere, aki a megye közútkezelői bizottságában is dolgozik roppant büszke arra, hogy Királyrévben is kicserélték a táblát és örömmel tölti el, hogy a régióban folyamatosan a helyükre kerülnek majd a kétnyelvű táblák.

Bár ez roppant költségterhelő folyamat, de örülünk, hogy Nagyszombat megye nyitott a mátyusföldi és a csallóközi magyarságot érintő ügyekre. Az „út” eleje egy törvénymódosítás volt, melyet Gyimesi György nyújtott be az akkori Szövetség szakértőinek, politikusainak segítségével”

– magyarázta Agócs Gergely.

Kétnyelvű kék táblák
Örülnek a magyar szívek a kétnyelvű kék tábláknak.
Fotó:  Agócs Gergely, Berényi József

Gyimesi György a szeptemberi sajtótájékoztatón elmondta, arra emlékszik, hogy a mindenkori magyar parlamenti képviselet már 30 éve próbálkozott ezzel a törvénnyel és próbálta elfogadtatni, hogy ez valójában nem irredentizmus, ez nem területmegjelölés, hanem arról szól, hogy  a felvidéki magyarok itthon szeretnék magunkat érezni otthon.

Amikor benyújtottam a törvényjavaslatot – amelyben nyilván voltak hibák is –, akkor megkeresett engem Forró Krisztián elnök úr és Horony Ákos. Azt mondták nekem, hogy ezt ki kell javítani. Ki is javítottuk”

– magyarázta szeptemberben Gyimesi.

Szlovákiában az úthálózatok kezelési jogköre rendkívül bürokratikus elveken alapul. Az autópályák, gyorsforgalmi utak és az első osztályú utak a kormány jogvitelébe tartoznak. A másod és harmad osztályú utak a megyéhez, a négyes osztályú utak pedig a helyi önkormányzatokhoz tartoznak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.