2023. május 24., 16:02

Sólymos: még a megalakulásunk előtt megegyeztünk Dzurindával

A Most-Híd 2023 még meg sem alakult, de már egyeztetett Mikuláš Dzurindával a választási együttműködésről. Erről Sólymos László pártelnök beszélt a közszolgálati Szlovák Rádió "Otvorene s Annou Vargovou" című műsorában.

Sólymos László
Fotó: Sólymos László Facebook-oldala

A műsorvezető elsőként azt kérdezte a pártelnöktől, mi olyan problémájuk volt Gyimesi Györggyel, ami miatt távozniuk kellett?

"Nem tudunk azonosulni azzal a populista, matoviči politikával, amit Gyimesi György képvisel. A gyűlöletkeltésen alapuló politika nagyon távol áll a Most-Hídtól. Úgy értékeltük ki, hogy Gyimesi behozásával a Szövetség eltávolodik azoktól az értékeltől, amelyek mentén létrehoztuk" – mondta Sólymos.

Sólymos szerint az MKP platform nem gondolta komolyan, hogy valóban kilépnek a Szövetségből.

A műsorvezető egy Jaroslav Naď által említett, belső közvélemény-kutatásra hivatkozik, melyre a volt védelmi miniszter a Demokrati és a Most-Híd sikertelen tárgyalása után hivatkozott, azzal, hogy a pártnak alacsonyak a preferenciái, mire Solymos azt válaszolta, hogy őket eddig még nem mérhették a közvélemény-kutatások.

A választási együttműködést illetően elmondta, még a párt megalakulása előtt megegyeztek a stratégiai együttműködésről Mikuláš Dzurindával. Dzurinda még a Most-Híd alakuló kongresszusa előtt megszólította a Magyar Fórumot és a Demokrati pártot. Simon azonban jelezte, neki már megvan a csapata.

Sólymos elmondta, a választási listák leadásáig még sor kerülhet bizonyos finomhangolásra az együttműködés terén, de mivel nem tudják, Boris Kollár mikor írja ki a választásokat, minden párt számára kockázatos a névváltoztatás, mivel arra a választások kiírását követően már nincs lehetőség.

A Dzurinda-Sólymos tandem együttműködéséből kinőtt választási párt neve Modrí – Most-Híd lesz.

A teljes interjú elérhető a Szlovák Rádió archívumában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.