2023. május 16., 16:26

Döntöttek: A Most-Híd kilép a Szövetségből

A Most-Híd platform legfelsőbb szerve a Szövetségből való távozásról döntött.

Híd-platformtalálkozó
Fotó: Gerhát Máté

A Most-Híd platform sajnálattal állapítja meg, hogy a Magyar Konzervatív Platform (MKP) politikusai a Szövetség grémiumában kompromisszumra hajlandóságot nem mutatva kitartottak Gyimesi György jelölése mellett, annak ellenére, hogy tudatában voltak, ez a döntésük a Most-Híd platform távozásához vezet - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A politika vulgárissá válása, az a stílus, amit az OĽaNO korábbi képviselője képvisel, veszélyezteti a Szövetség eredeti célkitűzéseit, ezért a továbbiakban nem maradhatunk a pártban - jelentette ki Rigó Konrád, aki hozzátette,

a Híd legfelsőbb döntéshozó szervének mai döntése után kilépnek a Szövetségből.

Távozunk a Szövetségből, de nem lépünk ki a politikából.

A Most-Híd párt története folytatódni fog a csütörtökre összehívott alakuló ülést követően

- fogalmazott Sólymos László.

Alapszabályellenes a Most-Híd platform távozása

Ahogy arról korábban hírt adtunk, szerkesztőségünk birtokába jutott egy határozat, amelyben a Most-Híd a kilépését Gyimesi György jelölésével magyarázza. 

A platform megnevezését a Most-Híd Országos Tanácsa a holnapi nappal 3. platformra változtatja. Egyúttal megszünteti saját belső szabályzatát, és felmondja a megállapodást a másik két platformmal a Szövetségen belüli arányokat illetően, ide értve a tisztségek betöltését - az Országos Tanács elnöki posztjára vonatkozóan is, és a jelölést a Szövetség parlamenti és EP-listájára.

A Most-Híd, korábbi döntéseivel összhangban a mai nappal elhagyja a Szövetség pártot - fogalmaz az állásfoglalás.

A Szövetség Alapszabályának jogi értelmezése alapján megkérdőjelezhető a Most-Híd platform lépésének jogszerűsége. Ugyanis a pártot a tagok alkotják, és nem a platformok. A platform a párt tagjainak jogalanyisággal nem rendelkező hasonló világnézetű, eszmei érdekek alapján történő csoportosulása. A párttagok platformokhoz csatlakoznak, a tagságukból kifolyólag bizonyos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek.

A platform, mint egész nem hagyhatja el a pártot, azt csak a tagok tehetik meg egyénenként. Ahhoz, hogy a platform megszűnjön, azt el kell hagynia a platform valamennyi tagjának. A kilépési szándékukat a tagoknak írásban kell jelezniük, tagságuk azzal a nappal szűnik meg, amikor kilépési szándékukat a párt felé jelzik. Abban az esetben, ha a platformnak akár csak egyetlen tagja is marad, a platform tovább működik.

A Szövetség pártot három platform alkotja, beleértve a Most-Híd platformot. A platform megnevezését az Alapszabály rögzíti. A platform esetleges névváltoztatásáról csakis a Szövetség Országos Kongresszusa dönthet, amely változtatást ezt követően a belügyminisztériumban be kell jegyezni.

Vagyis a platform névváltoztatásának kérdésében az alapszabály értelmében csakis a Szövetség Országos Kongresszusa jogosult dönteni. A tagok egyénenként kiléphetnek a pártból, de a platform ezáltal nem szűnik meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.