2023. május 16., 09:37

Alapszabályellenesen lép ki a Szövetségből a Híd néhány politikusa

Információink szerint a Most-Híd platform néhány politikusa a mai napon távozhat a Szövetségből.

Most-Híd platformülés
Fotó: Gerhát Máté
Legfrissebb információink szerint a Híd kilép a Szövetségből. 37 igen és 5 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló határozatot. Hárman nem szavaztak.

Szerkesztőségünk birtokába jutott egy határozat, amelyben a Most-Híd a kilépését Gyimesi György jelölésével magyarázza. 

A platform megnevezését a Most-Híd Országos Tanácsa a holnapi nappal 3. platformra változtatja. Egyúttal megszünteti saját belső szabályzatát, és felmondja a megállapodást a másik két platformmal a Szövetségen belüli arányokat illetően, ide értve a tisztségek betöltését - az Országos Tanács elnöki posztjára vonatkozóan is, és a jelölést a Szövetség parlamenti és EP-listájára.

A Most-Híd, korábbi döntéseivel összhangban a mai nappal elhagyja a Szövetség pártot - fogalmaz az állásfoglalás.

A Szövetség Alapszabályának jogi értelmezése alapján megkérdőjelezhető a Most-Híd platform lépésének jogszerűsége. Ugyanis a pártot a tagok alkotják, és nem a platformok. A platform a párt tagjainak jogalanyisággal nem rendelkező hasonló világnézetű, eszmei érdekek alapján történő csoportosulása. A párttagok platformokhoz csatlakoznak, a tagságukból kifolyólag bizonyos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek.

A platform, mint egész nem hagyhatja el a pártot, azt csak a tagok tehetik meg egyénenként. Ahhoz, hogy a platform megszűnjön, azt el kell hagynia a platform valamennyi tagjának. A kilépési szándékukat a tagoknak írásban kell jelezniük, tagságuk azzal a nappal szűnik meg, amikor kilépési szándékukat a párt felé jelzik. Abban az esetben, ha a platformnak akár csak egyetlen tagja is marad, a platform tovább működik.

A Szövetség pártot három platform alkotja, beleértve a Most-Híd platformot. A platform megnevezését az Alapszabály rögzíti. A platform esetleges névváltoztatásáról csakis a Szövetség Országos Kongresszusa dönthet, amely változtatást ezt követően a belügyminisztériumban be kell jegyezni.

Vagyis a platform névváltoztatásának kérdésében az alapszabály értelmében csakis a Szövetség Országos Kongresszusa jogosult dönteni. A tagok egyénenként kiléphetnek a pártból, de a platform ezáltal nem szűnik meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.