cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 25., 16:00

A Most-Híd platform újra tárgyalna Simonnal, de elutasítja Gyimesi jelöltségét - VIDEÓKKAL

A Most-Híd platform országos találkozót tartott szombaton a Szövetség pozsonyi székházában.

Most-Híd platformülés
Fotó: Gerhát Máté

A platformtalálkozót követő sajtótájékoztatón Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke elmondta, a Most-Híd platform stabil és egységes, és a politikai jövőjét a Szövetségen belül látja.

Sólymos: A párton belül a szabályokat be kell tartani

Sólymos fontosnak nevezte, hogy a párton belül a szabályokat be kell tartani. 

Híd-platformtalálkozó
Fotó:  Gerhát Máté

Sólymos szerint az ukrajnai háború kérdésében egységes álláspontot foglalnak el, Putyin Oroszországa fenyegetést jelent Európa biztonságára. Egyúttal fontosnak nevezte a visegrádi együttműködést.

Emlékeztetett arra, hogy a Most-Híd elnöki tisztét 2020-ban azért vállalta, hogy elősegítse a magyar pártok egységét. Hangsúlyozta, a szeptemberi választás sorsdöntő lesz, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy a magyarságnak szervezett képviselete legyen.

Fontosnak nevezte, hogy a Magyar Fórummal közösen induljanak a választásokon, ezért kompromisszumokat is hajlandóak vállalni. Ennek érdekében átneveznék a pártot Szövetség-Magyar Fórumra.

"Okosan kell döntenünk, és higgadtan cselekednünk" - szögezte le Sólymos.

A következő parlamenti választás mérföldkő lesz, vagy lesz a szlovákiai magyaroknak parlamenti képviselete, vagy valószínűleg már soha nem lesz, jelentette ki Sólymos az alábbi videóban:

Rigó Konrád: Elutasítunk mindennemű együttműködést szélsőséges, populista pártokkal, politikusokkal

Rigó Konrád, a Most-Híd platform elnöke emlékeztetett az 1988. márciusi gyertyás felvonulásra, hangsúlyozva, hogy napjainkban is a szabadság és a demokrácia az egyetlen lehetséges előre vezető út.

Emlékeztetett, hogy egységesen elítélték Putyin agresszióját, Oroszország nemcsak Ukrajnát akarja elpusztítani, hanem hadat üzent a mi szabadságunknak is. A biztonságunkat a NATO tudja garantálni - húzta alá.

Híd-platformtalálkozó
Fotó:  Gerhát Máté

Elmondta, hogy az ügyvivő kormányt hivatalnok kormánynak kellene felváltania, 2023 nem lehet elvesztegetett év - emlékeztetett.

A jövőjüket a Szövetségben képzelik el. Kibővítették a platform elnökségét, az új elnökségi tagok Vavrek István roma aktivista, Pándy Péter és Horváth Zoltán.

Elutasítanak mindennemű együttműködést szélsőséges, populista pártokkal, politikusokkal, húzta alá Rigó. Ugyanakkor feltétel nélkül elfogadják minden MKP-s és Összefogásos párttársuk szerepeltetését a listán. Elmondta, kizárólag a grémium fogadhatja el a Szövetség parlamenti listáját, a pártelnök ezt nem kerülheti meg. Ha így cselekszik, az egységes párt jövőjét teszi kockára - hangsúlyozta.

Létrehoznának egy alapot a kisebbségi iskolák működtetésére. Ugyancsak javasolják, hogy a parlamenti küszöböt szállítsák le három százalékra.

Hangsúlyozták azt is, hogy rendszerszintű megoldásra van szükség az egészségügyi ellátórendszer fenntartására. Prioritásnak tekintik az önkormányzatok megerősítését, a nevesítetlen földek kérdését pedig áthelyeznék az önkormányzatok hatáskörébe. Kiemelten kezelik az infrastruktúra fejlesztését a déli és a keleti régiókban és a környezetvédelem szempontjait, itt utalt a vereknyei hulladéklerakó kérdésére.

Rigó Konrád az alábbi videóban hangsúlyozza, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne induljon két konkurens magyar lista egymással szemben a következő parlamenti választáson:

Nem támogatják Gyimesi jelöltségét

Sólymos kérdésre válaszolva emlékeztetett, mivel a tárgyalások nem zárultak le, ezért konkrét neveket még nem neveztek meg a listaállítás kapcsán. Gyimesi György jelöltségét a grémiumban nem támogatnák - fogalmazott.

A Ma7 kérdésére, nem veszélyezteti-e a Szövetség egységét Gyimesi kategorikus elutasítása, Sólymos elmondta, a Gyimesi listára vételét kezdeményező MKP platform egyoldalúan kezdte a tárgyalásokat a képviselővel, velük nem egyeztetett. Bizalmatlanságra nem lehet szövetséget építeni, ennek ellenére, bízik benne, hogy a párt egysége megőrizhető.

Simon Zsolt pártjával újabb tárgyalásokat kezdeményeznek, ha a többi platform is el tudja fogadni a Híd platform által javasolt új feltételeket - mondta el Sólymos.

A Magyar Konzervatív Platform januárban tanácskozott

A Szövetség MKP platformja január 28-án tartotta kongresszusát Taksonyban.

A tanácskozáson az MKP felvette a Magyar Konzervatív Platform nevet, és döntés született arról, hogy a Szövetség parlamenti jelöltlistáján a platform három helyet fenntart pártonkívüli, konzervatív értékeket valló személyiségeknek.
Közel a megegyezés Gyimesi Györggyel

Az MKP az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytatott a választási együttműködésről Gyimesi Györggyel, az OĽaNO parlamenti képviselőjével.

Gyimesi a Pravda online portáljának videós műsorában csütörtökön úgy nyilatkozott, közel állnak a megállapodáshoz. Az MKP platform részéről hivatalos bejelentés a képviselővel való választási együttműködésről mindeddig azonban nem történt.

A Híd platformtalálkozója utáni sajtótájékoztatóról készült videót alább nézheti meg:

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.