2019. október 12., 15:47

Az MKP a Híddal együtt valósítaná meg a magyar egységet, de várják a párton kívülieket is a magyar listára

Továbbra is az egységes magyar lista megteremtése az egyetlen megoldás, ennek alapja a Híddal való megegyezés – véli a Magyar Közösség Pártja, amely ugyanakkor nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy civilek, párton kívüliek is csatlakozzanak az egységes magyar listához – közölte a párt mai, pozsonyi OT-ülése után.

MKP OT, 2019.10.12. Pozsony
Médialapozó

A tanácskozás után kiadott nyilatkozatukban leszögezik:

az MKP Országos Tanácsa továbbra is az egységes magyar választási lista megteremtését tartja az egyetlen, a közösség képviseletét biztosítani tudó megoldási javaslatnak.

Mint írják, a párt már júniusban konkrét megoldási javaslattal élt, az ezt követő nyári tárgyalássorozatok azonban nem hozták meg a várt eredményt.

„140 nappal a választások és 50 nappal a jelöltlisták leadása előtt olyan lépéseket kezdeményezünk, melyek az egy magyar lista megteremtését célozzák meg” – olvasható a nyilatkozatban. Hozzáteszik:

Az MKP OT megbízta a párt Országos Elnökségét, hogy a magyar egység megteremtése érdekében egyeztessen a társadalmi szereplőkkel és

október végéig konkrét megoldási javasoljon, mégpedig úgy, hogy a két meghatározó párt, az MKP és a Most-Híd megegyezése jelentse az alapot a magyar közösség összefogására.

A nyilatkozatban hangsúlyozták:

továbbra is minden, a közösség érdekében tettekben is tenni akaró személyt örömmel látnak tagjaik, támogatóik között és akár párton kívüliként az egy magyar listán indulók között. 

Őry Péter, az OT elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kiemelte, az MKP érdekelt abban, hogy megteremtse a magyar egységet. Mint elmondta:

ha osztódik a szavazóbázis, fennáll a veszélye annak, hogy februárban nem lesz magyar képviselet.

Menyhárt József, az MKP elnöke elmondta, a mai Országos Tanácson közel 90 százalékos részvételi aránnyal egy markáns döntést hoztak. Készen állnak arra, hogy megegyezzenek és egy közös magyar lista legyen.

Hangsúlyozta, a párt figyelembe vette a választói közösség igényét és a polgármesterek kérését, hogy egyesítsék erejüket. Menyhárt kiemelte azt is, hogy

egy héten belül megtalálják annak a módját, hogy választási pártot tudjanak létrehozni. Ennek mikéntjét és útját további tárgyalássorozatok döntik el.

Az MKP prioritása egy választási párt, ezzel mentek nyáron a Hídhoz tárgyalni. Akkor a Híd ezt elutasította, de most ez újra terítékre került – magyarázta az MKP elnöke, hozzátéve: azt, hogy hogyan lehet majd ezt egy közös listává gyűrni, az a Híd felelőssége is lesz.

„Az MKP ma bemutatta mind a 75 jelöltjét, mi tehát készen álunk a munkára. Az alelnökök bemutatták programjukat és azok téziseit – hangsúlyozta Menyhárt.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke elmondta, a mai ülés egyértelműen arról árulkodik, hogy az MKP közösségben gondolkodik, és meghallgatja a közösséget. Bárdos megköszönte a polgármestereknek és mindenkinek az eddigi javaslatokat és ötleteket.

Elindulhatunk egy olyan úton, amely végre más lesz, és változtathat az eddigi narratíván

– mondta Bárdos. Hozzátette, ha sikerül kialakítani a listát, akkor ennél demokratikusabbat nem lehet elképzelni. Hiszen mindenki rajta szerepelhet, akinek fontos az egységes magyar képviselet, emellett ott lesznek a más nemzetiségűek is.

Kiemelte azt is, hogy az MKP és a Híd figyelembe veszi a másik a véleményét, annak érdekében, hogy egyik párt se veszítse el arculatát.  

Fontos ötvözni a tapasztalatot a fiatalsággal, egy olyan listát és programot összeállítani, amely mögé oda tud állni a magyarság

– mondta Bárdos, aki köszönetet mondott az Összefogás mozgalomnak is, amely nélkül szerinte nem jutottak volna el idáig a pártok.

MKP OT, 2019.10.12. Pozsony
+5 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Lajos Varga 2019. 10. 12., szo - 22:25
Eddig is voltak kétségeim az MKP egyes vezetőivel kapcsolatban, de ez a mostani piaci kofákhoz illő alkudozás és az eredmény kiverte az összes biztosítékomat, Egyértelmű, hogy mindkét párt eljátszotta az utolsó lehetőségét is annak, hogy szavazatomat adjam bármelyik emberüket tartalmazó listára. Ez az állapot fennmarad mindaddig, míg a most leszerepeltek bármelyike nem tanúsít olyan magatartást, ami alapján ezt az elítélő véleményemet talán megváltoztathatom. Javaslom valamennyiüknek, hogy a politizálás helyett próbáljanak szakterületükön vállalt tevékenységben bizonyságát adni annak, hogy közönséges hétköznapi hasznos munkában tudnak önfeláldozó teljesítménnyel szolgálni