2023. január 6., 14:22

Kopik a magyar nyelv Szlovákiában

2012-től kétévente készül jelentés a kisebbségi nyelvhasználat aktuális állapotáról, 2016-tól pedig Bukovszky László közbenjárásával kormányhatározat is kapcsolódik az elemzéshez, amely megoldásokat keres és javaslatokat ad az esetleges hiányosságokra.

Bukovszky László
Bukovszky László

A kormány december 29-i ülésén fogadta el a Nemzeti Kisebbségekért Felelős Kormánybiztosi Hivatal 2021-2022-es évre vonatkozó kisebbségi nyelvhasználatról szóló jelentését. A több, mint hatvan kérdést tartalmazó kérdőívet elemző 124 oldal terjedelmű jelentés magába foglalja a törvény értelmében a közigazgatási szerveket és a közigazgatási szervek által létrehozott jogi személyeket, azaz megyéket, önkormányzatokat, községi- és városi hivatalokat, helyi államigazgatási szerveket, és az általuk létrehozott szerveket, mint művelődési-, szociális otthonokat, valamint a  múzeumokat.

A sokrétű és terjedelmes, több mint 655 érintett által kitöltött kérdőív alapján készült jelentés készítésénél tíz éve csaknem azonos kérdésekre kérdeznek rá és azonos problémákat elemeznek.

A kérdőív magába öleli a törvénybe foglalt törvényi kötelességeket. Azok, amelyek szankcionálhatók, azok, amelyek szankció nélkül, de kötelezőek a közigazgatási szervek számára, ugyanakkor azokat a jogokat is, amelyek lehetőségként merülnek fel.    

A legutóbbi jelentés érdekessége, hogy bár törvény nem írja elő, de most először, az Igazságügyi Minisztériummal megegyezve próbálták felmérni az ügyészségeken és járásbíróságokon a nyelvi jogok helyzetét. Az eredmény azt mutatja, hogy 2016-tól rendszerszintű munka folyik. Csaknem minden szinten fejlődés érzékelhető, de természetesen vannak olyan területei a nyelvhasználati jognak, amely még mindig problémát jelent. 

Ám az állandó jellegű problémák kiküszöbölésére egy szakmai, metodikai tanácsadáson keresztül lehetőség van.

A jelentésből kiderül, hogy az önkormányzatok 17%-nak még mindig nincs kétnyelvű formanyomtatványa, több, mint 15%-uk nem értesíti a kisebbségi lakosokat arról, mik az ő nyelvi jogaik. A kormánybiztos szerint a jelentés megállapítja, hogy kopik a magyar nyelv, a leglátványosabb az önkormányzati ülések magyar nyelvhasználata, ami 10 év alatt 40%-ról 20%-ra csökkent, ugyanakkor a kétnyelvű kommunikáció viszont nőtt, ami 2012-ben minimális volt. A formanyomtatványok igénylése esetében megállapítható, hogy növekedett az igény a lakosok részéről. Elsősorban a kétnyelvű anyanyelvi kivonatok iránt nőtt az érdeklődés, ezek 90%-a magyarlakta településeken figyelhető meg.

Az önkormányzatokon belül az alkalmazottak 87%-a bírja a kisebbségi nyelvet, természetesen a magyarok aránya a legmagasabb, ám ez a szám csalóka, hiszen a magyar településeken csökkenés mutatható ki, mert a magyarlakta településeken csak az alkalmazottak 70%-a bírja a magyar nyelvet. Ez a személycseréknek tudható be, az új alkalmazottak nem beszélik a magyar nyelvet.

A kisebbségi kormánybiztos történelmi sikerként könyveli el, hogy harminc év után létrejön egy pénzügyi támogatási rendszer és a kormány a kétnyelvűséggel járó többletköltségeket bizonyos mértékben az önkormányzatok számára biztosítani fogja.

Két megoldásban gondolkodik, az egyik egy normatív alapú támogatási rendszer azon települések számára, ahol a kisebbség aránya   eléri a 15%-ot, itt fejkvóta szerint járna a támogatás, vagy egy olyan támogatási rendszert létrehozni, amelyen keresztül az önkormányzatok pályázhatnak a költségtérítésekre. Ezt a jövő év végéig szükséges kidolgozni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.