2021. szeptember 19., 15:13

Az MKP elfogadta a Szövetségbe való belépést. Forró Krisztián lesz a Szövetség elnöke, Berényi József a platform vezetője - VIDEÓVAL

A párt küldöttei a magyar egységpárthoz, a Szövetséghez való csatlakozásról döntöttek.

2021-09-19 MKP, Magyar Közösség Pártja, kongresszus, Rimaszombat
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely
Forró Krisztián
A kilencedik elnökségi tagnak Beke Beátát választották.
A megismételt szavazást követően Őry Péter és Viola Miklós került be az elnökségbe. A kilencedik elnökségi tagot külön választják. 
A Szövetség elnökségébe az első körben a küldöttek abszolút többségének bizalmát kellett elnyernie a jelölteknek. Ez Bárdos Gyulának, Farkas Ivánnak, Cziprusz Zoltánnak és Furik Csabának sikerült. További három elnökségi tagsági hely még kiadó. 
Szoros versenyben Berényi Józsefet választották az MKP-platform elnökének. Berényi József 96, Gubík László 82 szavazatot kapott. 
2021-09-19 MKP, Magyar Közösség Pártja, kongresszus, Rimaszombat
Fotó:  Fábián Gergely
A küldöttek megválasztották Forró Krisztiánt a Szövetség elnökének, amit még az egységes párt közgyűlésének is meg kell erősítenie. Az MKP-platform elnökségéért második fordulót tartanak. Az első körben Őry Péter végzett a harmadik helyen. A második körben Berényi József és Gubík László mérkőzik meg. Az első két jelölt között két szavazat különbség volt.
Videó:  ma7
Videó:  ma7

A kongresszus küldöttei

elfogadták a Szövetség alapszabályát, az alapelveket, illetve az egyesülő pártok által kötött szerződést. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy az MKP belépjen a Szövetségbe.

A küldöttek a továbbiakban megválasztják a Szövetségbe tagozódó MKP-platform tisztviselőit.

2021-09-19 MKP, Magyar Közösség Pártja, kongresszus, Rimaszombat
Fotó:  Fábián Gergely
Korábban írtuk:

Utolsó felvonásához érkezett a magyar pártok egyesülési folyamata, miután múlt szombaton az Összefogás, tegnap a Most-Híd küldöttei is megszavazták a Szövetség alapszabályát, amit a három elődpárt vezetése tárgyalt ki.

Az MKP Országos Tanácsa vasárnap délelőtt Rimaszombatban tanácskozott, majd a kora délutáni órákban kezdődött meg a párt kongresszusa.

A küldöttek döntenek a Szövetség alapszabályáról, megválasztják a Szövetség elnökét, az MKP-platform elnökét, a Szövetség további MKP-platformból érkező elnökségi tagjait.

MKP kongresszus Rimaszombat
Fotó:  Fábián Gergely
Hárman versengenek az MKP-platform vezetéséért

Információink szerint a Szövetség országos elnöki pozíciójára, ami az elődpártok megegyezése alapján az MKP-nak jár, egyedüli jelöltként Forró Krisztián MKP-elnök méreti meg magát. Nagyobb küzdelem várható az MKP-platform elnöki székéért - úgy tudjuk, három jelölt: Berényi József, Őry Péter és Gubík László verseng.

Az MKP, minden jel szerint utolsó, kongresszusán felszólalt Duray Miklós, a párt alapítója, illetve Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is.
Duray: A küszöbön álló egyesülés közérdek
2021-09-19 MKP, Magyar Közösség Pártja, kongresszus, Rimaszombat
Fotó:  Fábián Gergely
Duray Miklós

Duray visszaemlékezett a 23 évvel ezelőtti egyesítési folyamatra. Hangsúlyozta, nem volt egyszerű, mint ahogy a mostani folyamat sem az. Sok erőfeszítésbe telt, hogy megteremtsék a hajlandóságot az együttműködésre, és sok kísérletet láttak arra, hogy ezt megakadályozzák.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a küszöbön álló egyesülés közérdek, és nem egyes emberek egyéni érdeke. Egyben feltételezte, akik a kongresszuson részt vesznek, azok ezt szintén biztosan tudják.

Duray Miklós reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező idők feladatainak megoldásánál szintén ez a gondolkodás fog érvényesülni.

Szili: A Szövetség nem a cél, hanem a kezdet
2021-09-19 MKP, Magyar Közösség Pártja, kongresszus, Rimaszombat
Fotó:  Fábián Gergely
Szili Katalin

Szili Katalin beszéde elején Tamási Áront idézte: Tiszta és nagy dolgokhoz, csak tiszta és nagy és egyenes úton lehet eljutni. A kongresszus előtt álló döntést nehéznek nevezte, mert nemcsak a párt sorsáról kell dönteni, hanem a felvidéki magyarság jövőképéről is. 

Szili szerint az ember életében vannak kegyelmi pillanatok, a felvidéki magyar közösség ma is ilyen pillanatot élhet át, amit nem szabad elszalasztani.

A Szövetség nem a cél, hanem a kezdet. Egy eszköz ahhoz, hogy sikeres magyarság élhessen a Felvidéken - hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin beszéde végén egy tanmese tanulságát mondta el, miszerint: Ha őszinteséget fogtok elvetni, akkor bizalmat arattok. Ha alázatot vettek el, nagyszerűséget arattok, ha kitartást vettek el, elégedettséget arattok, ha megbocsátást vettek el, megbékélést arattok, ha kemény munkát vettek el, sikert arattok, s amit ma vettek el, az határozza meg a jövőtöket. 

2021-09-19 MKP, Magyar Közösség Pártja, kongresszus, Rimaszombat
+15 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!