2021. szeptember 18., 15:53

A Most-Híd csatlakozik a Szövetséghez. Heves viták előzték meg a döntést

Szeptember 18-án zajlott a Most-Híd párt XIII. kongresszusa Tardoskedden. Ezen az ülésen döntöttek a Szövetséghez való csatlakozásról, valamint a küldötteket is megválasztották a Szövetség alakuló kongresszusára.

most híd
Fotó: Bokor Klára

A sajtótájékoztatót Tóth Marián, Agócs Attila, Michal Gorisčak és Rigó Konrád alelnökök tartották.

Tóth Marián elégedettségének adott hangot, hogy a kongresszust éppen Tardoskedden tartották, melynek polgármestere is, hiszen

ez egy történelmi pillanat, amikor elindul egy jobb jövő a kisebbségek részére.

Jónéhányan elutasítóan álltak a csatlakozáshoz, hiszen az árkokat a pártok között nem lehet egyik napról a másikra betemetni. Most azon fogunk dolgozni, hogy a választókat az urnákhoz csábítsuk, felkínálva nekik egy jó programot - tette hozzá Tóth Marián.

Agócs: Fontos, hogy az MKP változatlan formában szavazza meg a kitárgyalt dokumentumokat

Agócs Attila elmondta, bár

heves viták után, de a kongresszus küldöttjei megszavazták a Szövetséghez való csatlakozást.

A továbbiakban mint autonóm platform próbálják sikerre vinni azt a politikát, amelyet az elmúlt bő évtizedben folytattak. Ehhez az is fontos, hogy a holnapi nap folyamán az MKP is megszavazza változatlan formában a kitárgyalt dokumentumokat.

„Mi a platformon belül szeretnénk az európai beágyazottságot képviselni, a jövőben is az együttműködés hangja leszünk, nemcsak a többségi nemzettel, de a velünk élő kisebbségekkel is. Polgári víziónkban vannak elvek, amelyek mentén haladni szeretnénk. Sikerült lezárni a Beneš-dekrétumok, az autonómia, a nyelvhasználat kérdését, amelyek az utóbbi időben feszítették a partnereket” – hangsúlyozta Agócs.

Újságírói kérdésre, hogy a mai napon mi váltotta ki a heves vitákat, Agócs úgy felelt ezek leginkább generációs súrlódások voltak.

Sólymos László, a párt elnöke koronavírus-fertőzés miatt nem tudott részt venni a tanácskozáson.

Október 2-án alakulhat meg a Szövetség

Az Összefogás múlt szombati komáromi közgyűlésén fogadta el a Szövetség alapszabályát, amelyet a három elődpárt vezetése tárgyalt ki.

Az MKP vasárnap Rimaszombatban tartja kongresszusát. Az egyesülés folyamata legkorábban október 2-án zárulhat le, a Szövetség alakuló kongresszusát a tervek szerint szintén Komáromban tartják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.