2021. október 20., 12:23

Gyimesi javaslata fix összeghez juttatná a Csemadokot

Ahogy arról már a ma7.sk portálon beszámoltunk, Gyimesi György (OĽaNO) képviselő a Csemadokról szóló törvényt nyújtott be a szlovák törvényhozásba. Ahogy azt a képviselő a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a törvény lényege, hogy az immár több mint hetven éves kulturális-társadalmi szervezet ismét részesülhessen az állami költségvetésből.

Az önjáró löveg
Fotó: TASR
Gyimesi György

Az ismét azért indokolt, mivel még Vladimir Mečiar átkos kormányzása alatt a magyarok legnagyobb szervezett közösségétől megvonták azt a lehetőséget, hogy állami támogatást kapjon működésére.

A Gyimesi által beterjesztett javaslat évi 300 ezer eurónyi összegben határozza meg az állami hozzájárulás összegét.

Hozzájárulásról és nem kizárólagos támogatásról van szó, hiszen ez az összeg nem fedezi a szervezet éves anyagi igényét, s továbbra is belföldi – elsősorban a Kult Minor Alap- , illetve külföldi – elsősorban magyarországi – támogatásokból származó anyagi segítségre is szüksége van.

Ez a benyújtott törvény egyik bírált pontja, hiszen ahogy azt a Fico, illetve Pellegrini-kormány kulturális államtitkára, Rigó Konrád (Most-Híd platform) az Új Szó napilapban elmondta, a törvény éppen a más forrásokból származó támogatások lehetőségét lehetetleníti el.

Gyimesi ezt a szerdai sajtótájékoztatóján határozottan visszautasította, kijelentve, hogy a szervezetnek semmilyen joga nem sérül a téren, hogy tevékenységére, működésére milyen egyéb forrásokat kíván még igénybe venni.

Rigó nyilatkozatát viszont képmutatónak nevezte, rámutatva, hogy a volt államtitkár pártjának négy év állt a rendelkezésére, hogy megfelelő módon rendezze a Csemadok finanszírozását, ezt viszont nem tették meg, sőt, ahogy bevezetőjében Gyimesi elmondta, a Most–Híd kormányzása végén, 2019 decemberében egy új szervezetet létrehozásának elképzelését tette közzé. (A ma7.sk portálon erről a kezdeményezésről itt számoltunk be.)

Lapunk kérdésére a képviselő elmondta,

a most benyújtott törvényjavaslat minden egyes pontját előzetesen konzultálta a Csemadokkal, s javaslataikat be is építette a most a parlament elő kerülő javaslatba.

Hozzátette, javaslata élvezi a koalíciós pártok támogatását. A Szabadság és Szolidaritás párt a támogatás kapcsán azt kérte, hogy összesen 200 ezer euró összegben a többi, szlovákiai nemzeti kisebbség számára is hozzanak létre támogatási lehetőséget, a Sme rodina párt pedig azt irányozta elő, hogy a Matica Slovenská számára is hasonló jellegű támogatási törvényt kell létrehozni.

Ezzel az a nem mindennapi helyzet áll elő, hogy a Csemadok támogatása segítheti fix összegű támogatáshoz a szlovákság legrégebbi kulturális intézményét a Maticát.

A sajtótájékoztatón nagyszámú szlovákiai újságíró is részt vett, kérdéseik viszont elsősorban a szlovák–magyar viszony „legújabb” témáját, a Magyarországról jövő templomfelújítási hozzájárulásokat érintették, továbbá kíváncsiak voltak a képviselő véleményére az egyéb, kulturális és iskolaügyi támogatásokkal kapcsolatos álláspontjára.

Gyimesi kijelentette, hogy a támogatásokat jónak tartja, és sokszor olyan területeket érintenek, amelyek szlovákiai forrásokból nem kapnak támogatást.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.