2021. október 3., 12:54

Gyimesi: Mindenki kért a Csemadok-pénzért valamit cserébe

Ahogy arról szombati cikkünkben már beszámoltunk, Gyimesi György OĽaNO párti képviselő pénteken benyújtotta a pozsonyi parlamentnek azt a javaslatot, amely a Csemadok finanszírozásához való állami hozzájárulást hivatott rögzíteni. A egyszerűség kedvéért csak „Lex Csemadok – Csemadok törvényként” kezelt javaslat 300 ezer euró évi támogatást ír elő a szlovákiai magyarság immár több mint hetven éve működő szervezete javára. A jelzett összeget a Kulturális Minisztérium hivatott majd a Csemadok számára évente folyósítani. Természetesen csak akkor, ha a Lex Csemadokot a parlament jóváhagyja.

gyimesi
Fotó: Somogyi Szilárd

Ezzel kapcsolatosan portálunkon már óvatosan optimista álláspontra helyezkedett Bárdos Gyula, a szervezet elnöke, aki, bár elismerte Gyimesi korrekt és együttműködő hozzáállását, fontosnak tartotta kifejezni abbéli félelmeit, hogy a törvény a parlamenti vita során jelentősen megváltozik, vagy, amitől inkább tart, hogy a javaslat nem kapja meg a szükséges támogató szavazatot.

Ennek a lehetőségéről érdeklődtünk magánál a beterjesztőnél, Gyimesi Györgynél, aki a ma7.sk portál olvasóinak elmondta, tény, hogy egyik meghatározó koalíciós párt sem hagyta szó nélkül a javaslatát, és a Boris Kollár-féle Sme rodina, illetve a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) is feltételekhez kötötte a támogatást.

A SaS azt szeretné, hogy a Csemadok mellett a többi, Szlovákiában hivatalosan elismert nemzeti kisebbségi közösség is kapjon ehhez hasonló támogatást; Boris Kollár pártja pedig a Matica Slovenská-ról szóló törvénytervezetet módosítaná úgy, hogy a szlovákság történelmi kulturális szervezete is konkrét összegben meghatározott támogatással számolhasson.

A képviselő közölte, hogy mindkét kérésre kölcsönösen elfogadható megoldást találtak, a többi nemzeti közösségi szervezet a Kult Minor Alapon keresztül juthat majd hozzá összesen 200 ezer euróhoz évente, a Matica Slovenská pedig egy pénzügyi átvilágítás után számolhat azzal, hogy a róluk szóló törvényt a fentiek szerint módosítsák majd. Gyimesi szerint tehát elvileg minden adott ahhoz, hogy a Lex Csemadok elfogadásra kerüljön!

Portálunk kérdésére, hogy a Natália Milanová vezette kulturális tárca vajon azért állt-e pozitívan a Csemadok támogatásához, hogy ezzel valamiféleképpen kárpótolja a magyarságot a tavaly megszüntetett kisebbségi kultúrák főosztálya helyett? – a képviselő azt válaszolta, hogy ezt kizárhatónak tartja, mivel bírja a kulturális minisztérium vezetőjének azon ígéretét, hogy a megszüntetett főosztály a jövő év elejétől újraindul, s jelenleg már csak az a kérdéses, hogy hány alkalmazott kezdi majd el ott a munkát.

Portálunk részéről annyit tartunk fontosnak megjegyezni, hogy szinte nevetségesnek tűnik, hogy a két koalíciós párt, a Sme rodina és az SaS mennyire a szívén kezdi viselni a kultúra és a kisebbségekkel való korrekt eljárást - ha ezzel feltételekhez lehet kötni a szlovákiai magyarság támogatását!

Miközben arról van szó, hogy az 1996-ban, azaz 25 éve megszűnt állami támogatást kapná csak vissza a magyarság kulturális szervezete.

Természetesen fokozottan kiemeltnek tartjuk, hogy akár a Matica Slovenská, akár a többi szlovákiai nemzeti kisebbségi közösség a neki megfelelő támogatásban részesüljön! A kérésünk csak annyi, hogy ne ezek meglétéhez kössék a magyarságnak járó támogatást!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.