2021. október 2., 11:29

A kulturális minisztérium talán visszaadja a pénz egy részét

Gyimesi György pénteken benyújtotta a Csemadokról szóló törvény tervezetét. Bárdos Gyula óvatosan optimista.

csemadok-21-copy
Fotó: Bokor Klára

A pozsonyi törvényhozás pénteken, a benyújtás napján nyilvánosságra hozta Gyimesi Györgynek, a vezető kormánypárti OľaNO mozgalom képviselőjének azt a tervezetét, amely gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a Kulturális Minisztériumban megszüntetett kisebbségi kultúrák főosztályára szánt összeg egy töredékét a szlovákiai magyarság meghatározó kulturális intézménye, a Csemadok kapja meg. Amennyiben elfogadják a javaslatot, az havi 25 ezer euró támogatást jelentene a Csemadok számára.

Az anyagi támogatás ténye kétségkívül örömteli hír, ha nem egy korábban már meglevő juttatás kompenzálásaként lenne értelmezhető. Amint az ismeretes, s portálunkon is többször beszámoltunk róla,

a pozsonyi kulturális minisztérium még 2020 augusztusában, a mostani kormánykoalíció hatalomra kerülése utáni egyik első, kisebbségeket érintő intézkedéseként megszüntette a tárcánál működő kisebbségi kultúrák főosztályát.

Az azóta eltelt több mint egy évben a minisztériumot vezető Natália Milanová (szintén OľaNO mozgalom) több alkalommal találkozott Gyimesi Györggyel, hogy a nemzeti kisebbségi közösségeket érintő pontokról egyeztessenek.

A képviselő portálunk számára korábban megerősítette, hogy a törvény előkészítésébe a kulturális minisztérium illetékesein kívül a Csemadok vezetőit is bevonta. Erről kérdeztük Bárdos Gyulát, a Csemadok közelmúltban újraválasztott elnökét. Bárdos elmondta, hogy

az általa vezetett szervezet 1996-ban került ki az államilag támogatott intézmények közül, azóta csak pályázatok útján tudnak egy-egy projektre támogatást nyerni,

elsősorban a Kult Minor Alapból, illetve Magyarország részéről a Kiemelt Fontosságú Nemzeti Intézmény státusa biztosít támogatást a több mint hetven éve létező, ez idő alatt sok-sok ellenséges viharon keresztülment Csemadoknak. Az elnök arra a felvetésünkre, hogy vajon a minisztérium részéről kompenzálást jelent-e törvénytervezettel való azonosulás, nem tudott választ adni, elmondása szerint ő mindig az aktuális tervezetet véleményezte, és az esetleges kulisszák mögötti folyamatokba nem lát bele. Azt mindenképpen kiemelésre érdemesnek tartotta, hogy Gyimesi György képviselő a kidolgozás ideje alatt a legmesszebbmenőkig korrekt magatartást tanúsított.

Bárdos viszont óvatosságra is int, hiszen a törvény még csak tervezetként került beadásra, s némileg tart attól, hogy a parlamenti vita során sérülhetnek egyes elemei, illetve félő, hogy nem kap elégséges támogatást a szavazás során.

A javaslatot ugyanis Gyimesi képviselő önálló beadványként jegyzi, azaz a beadás módja nem tükrözi, hogy más kormánypárti frakciók is deklaratív módon felsorakoznának mögötte. Azt viszont a Csemadok elnöke elismerte, hogy a szervezetnek a kilátásba helyezett támogatás annyira elenyésző a költségvetés egyéb tételei között, hogy talán emiatt nem generál majd az elfogadás ellen szóló véleményeket! Hozzátette, hogy a mostani Csemadok-törvénnyel, a pályázati támogatásokkal, illetve a magyarországi kiemelt intézményi státussal három olyan forrásra támaszkodhatna immár a szervezet, amely biztosítani tudná a fennmaradást.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.