2023. szeptember 28., 16:08

Elkészült a kurinci tanösvény

Szeptemberre elkészült és a napokban átadták a tanösvényt a Rimaszombathoz közeli Kurinci-tölgyes Természeti Rezervátumban. 

A tanösvény átadása
A tanösvény átadása
Fotó: Virsinszky Tamás

A rezervátum területét 1952-ben jelölték védelemre Blattny Tibor erdész és fitogeográfus javaslata alapján. Védetté nyilvánítására a szalakóták fészkelőhelyeinek megóvása érdekében volt szükség. Miután a cserjeszint felnövekedése fokozatosan az erdő záródását hozta, a szalakóták elvándoroltak. A nyolcvanas években a védettség már az idős tölgyekre korlátozódott. A csaknem hathektáros terület 1994-ben nemzeti természeti rezervátum, majd 2003-ban természeti rezervátum besorolást kapott, amely jelenleg is érvényes.

Területén az 5. védelmi fokozat van érvényben, a védelem tárgya pedig az öreg tölgyes, mint a síkvidéki erdők maradványa, valamint számos ritka gerinces és gerinctelen faj élőhelye.

A környező rétek általánosan elterjedt fűféléi közül megtalálható itt a franciaperje, a csomós ebír, a közönséges cickafark, a réti szegfű, a nedvesebb részeken pedig a fekete nadálytő. A vízfolyások parti növényzetét fák, bokrok és más lágyszárú növények képezik. Az erdő növényvilága is igen gazdag, fellelhető itt a kányazsombor, a hagymás fogasír, a kétlevelű árnyékvirág, a salátaboglárka, az ujjas keltike, vagy a kétlevelű csillagvirág. Számos érdekes állat is előfordul a területen, mint például a keleti sün, a barna varangy, a szarvasbogár, a fakopáncs, az örvös légykapó, a csilcsalpfüzike, vagy az uráli bagoly.

A rezervátum faállományát elsősorban a kocsányos tölgy, a közönséges gyertyán, a mezei juhar és a csertölgy képezi. Az erdei fafajok az erdei növény- és állatvilággal, valamint a gombákkal együtt erdei ökoszisztémát képeznek, a kölcsönös kapcsolatok bonyolult hálózatával. A pusztuló tölgyek ily módon járulnak hozzá a biodiverzitás növekedéséhez. 

A kurinci tanösvény
A kurinci tanösvény
Fotó:  Virsinszky Tamás
Segítheti a turizmus fellendítését

A tanösvény a város önkormányzatának és a természetvédők példás együttműködésének eredményeként jött létre. Az átadáson részt vett többek között Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere, Halász Attila alpolgármester, valamint Juhász Péter, Besztercebánya megye alelnöke is. 

Jozef Šimko rövid beszédében rámutatott, hogy a kurinci fürdőhöz közel, turisztikailag attraktív környezetben található a tanösvény. Az idei nyári szezonban több mint 100 ezer látogatója volt az említett fürdőnek.

A tanösvény jelentősége pedig abban is rejlik, hogy felfedi azokat a természeti értékeket, amelyekkel Kurinc büszkélkedhet. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a tanösvény eléri célját és egyaránt segíti majd a természetvédelmet, valamint hozzájárul a turizmus fellendítéséhez. 

Slovák Peter, a városi hivatal munkatársa hetilapunknak elmondta, hogy a kezdetektől fogva együttműködtek a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet természetvédőivel. A céljaik ugyanis találkoznak. Ezek közül a legfontosabb az environmentális nevelés, de a turizmus fejlesztése is fontos része a projektnek. A tanösvény kiépítését a régiófejlesztési minisztérium is támogatta.

A távolabbról ide látogatók és a külföldiek gyakran kérdezik, hogy fürdésen kívül milyen egyéb lehetőségek és milyen látnivalók vannak még Kurincon. Ezzel a túraútvonallal nekik is szerettünk volna kedvezni és egy másfajta, természetközeli kikapcsolódást nyújtani

– fejtette ki Slovák Peter, hozzátéve, hogy a tanösvényt már korábban szerették volna átadni, ám a csapadékos időjárás miatt a talaj felázott, és a rengeteg szúnyog miatt szinte elviselhetetlen állapotok uralkodtak a víztároló és az abba torkolló Lyukva-patak mentén. 

A tanösvények kiindulópontja a kurinci fürdő bejáratánál található parkolónál van. Két különböző hosszúságú – egy rövidebb, mintegy két és fél, családi, és egy hosszabb, csaknem öt kilométeres – útvonal közül lehet választani. Az ösvények mentén tíz ismertető táblát helyeztek ki, amelyeken három (szlovák, magyar, angol) nyelven olvashatunk információkat az itt élő állatokról, a növények fajtáiról, a legelőerdők jellemzőiről, az invazív növényekről és a klímaváltozás hatásairól. 

Az amerikai bombázó
Az amerikai bombázó története
Fotó:  Virsinszky Tamás
Lezuhant világháborús bombázó

Az egyik információs panel anyagát a kurinci erdőben lezuhant második világháborús amerikai bombázó történetének szentelték. A négymotoros B-17-es bombázó 1944. augusztus 20-án, a német kézen lévő lengyelországi Czechowce szintetikus olajgyárát bombázta, amikor a célterület felett több találatot kapott és útban visszafelé lemaradt a 28 repülőgépből álló köteléktől.

A gép a 15. amerikai légi hadsereg amendolai bázisára tartott, Olaszországba. A két motor meghibásodása után a személyzet parancsnoka Robert N. Lambert hadnagy parancsot adott a katapultálásra. A tízfős legénység az ejtőernyős ugrást követően Losonc környékén ért földet, míg az irányíthatatlanná vált bombázó a tanösvény jelenlegi nyomvonalától nem messze (mintegy 350 méterre, délnyugatra) zuhant le.

A roncs annak idején valódi attrakció volt a helybeliek körében, amit korabeli fényképeken is megörökítettek. A zuhanás helye egy harctérhez hasonlított a letarolt fákkal, mára azonban már teljesen benőtte az erdő. Az amerikai legénység tagjait kihallgatásra szállították, majd németországi hadifogolytáborba kerültek, s csak a háború befejezését követően szabadultak ki, majd térhettek haza.

Megjelent a MAGYAR7 38. számában. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.