2023. február 7., 16:22

Másfél milliós hitelből épülhet hullámmedence Kurincon

Több mint kétórás vita után Rimaszombat város képviselő-testülete jóváhagyta az 1,44 millió eurós hitel felvételét, amelyből hullámmedencét építenek a Rimaszombathoz tartozó Kurinc-Zöld víz üdülőövezetben.

kurinc_strand.jpg

A beruházás tervezett költsége 1,44 millió euró, az építkezést 2034-ig visszafizetendő hitelből finanszíroznák, amelyet a kurinci üdülőövezet bevételéből törlesztene a város. Tavaly mintegy 300 ezer eurós bevétele volt a létesítménynek - áll az indoklásban.

A város még idén tavasszal szeretné megkezdeni a komplexum építését, és a tervek szerint a jövő évi nyári szezon kezdete előtt befejeződne a munka.

A projekt egy atipikus formájú medence és egy technológiai épület kialakítását foglalja magában. A teljes beépített terület közel 2300 négyzetméter lenne, ebből több mint 1300 m2 a medence területe, amelynek maximális mélysége 1,8 méter lesz. A projekt része egy hullámgenerátor is.

Jozef Šimko polgármester szerint a hullámmedence éves működtetése 30-40 ezer euróból megoldható, s a kölcsönt teljes mértékben a fürdő által kitermelt bevételből fizetnék vissza. Elhangzott, hogy a 2023-as nyári szezonra 6 euróról 8 euróra emelik a belépődíjat, de a rimaszombati lakosok számára továbbra is 6 euró maradna a belépő összege. Az üdülőövezetben továbbá 2 eurós parkolási díj bevezetését is tervezik, amitől további bevételeket vár a városvezetés.

A hullámmedence látványterve Kurincon
A hullámmedence (középen) látványterve Kurincon
Fotó:  Facebook/Jozef Šimko

„Ez a döntés hatással lesz a jövőnkre, különösen a hitelterhek növekedése miatt. Mindannyian tudjuk, hogy milyen nehézségekkel néz szembe a gazdaság, és hogy milyen viharos időszakot él az építőipar. Hangsúlyozom, hogy nem kaptunk információt a beruházás konkrét költségeiről, csak egy látványtervet, ez alapján kellett döntenünk" - mondta a hétfői ülésen Roman Vaľo, a Spolu sme Sobota frakció elnöke.

Radovan Ceglédy képviselő azt javasolta, hogy a hitelt inkább fotovoltaikus panelek vásárlására fordítsák, amelyeket a legnagyobb villamosenergia-fogyasztású önkormányzati épületekre és az iskolákra szerelnének fel. A város képviselő-testülete ezt a javaslatot nem hagyta jóvá.

Auxt Ferenc városi és megyei képviselő csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy néhányan úgy dramatizálják a helyzetet, mintha egy atomerőmű megépítéséről lenne szó. Szerinte merni kell befektetni, mert rizikó nélkül nincs nyereség és nem lesz előrelépés.

Halász Attila, a Szövetség járási elnöke szerint Kurincnak rendszerszintű fejlesztésekre van szüksége. Rámutatott, hogy a városnak nemcsak a karbantartást kell biztosítania, hanem a város és a városrészek fejlesztése is a feladata. Elmondta, hogy a koronavírus hatására változtak a turisztikai szokások, sokkal többen nyaralnak itthon, mint előtte. Ez pedig egy jó lehetőség arra, hogy bővítsék és gazdagítsák a fürdőkomplexumot.

Testületi ülés Rimaszombatban
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

A jelenlévő 20 képviselőből 11 képviselő szavazott a hullámmedence megépítésére, hatan ellene, hárman pedig tartózkodtak.

A Kurinc-Zöld víz üdülőterület melegvizű medencékkel várja a fürdőzőket, a gyerekeket pedig csúszdákkal és gyerekmedencével, kemping és sportpálya is van a városi közterület-fenntartó vállalat által üzemeltetett komplexumban.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.