2022. május 5., 12:59

Tanösvényt adtak át Nagysallón

Nagysalló önkormányzata jóvoltából a napokban adták át a helyi víztározó mellett kialakított Újszülöttek Sétányát és a Nagysallói Víztározó Tanösvényt.

tanösvény
Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán
a tanösvénynél

Ahogyan arról a tanösvénynél elhelyezett információs tábla tájékoztat, a mesterségesen kialakított víztározó 19 hektáros területen fekszik; ebből a szabad vízfelület 12 hektár, 6-7 hektáron gyékény, közönséges nád és sás terül el. A víztározót 1965 és 1969 között öntözési és haltenyészeti céllal hozták létre; jelenleg azonban csupán haltenyésztésre használják.

Ez a terület a madárvilágát tekintve a legnagyobb biológiai sokféleséggel (biodiverzitással) rendelkező terület a térségben (68 vízi madárfaj fordul itt elő), továbbá számos védett kétéltű és hüllő fontos szaporodási helye”

– olvasható az információs táblán, amely arra biztatja az arra járót, hogy – megismerkedve a természetismereti jellegű, egész évben bejárható, kétirányú tanösvénnyel – vágjon neki a 3,08 kilométer hosszan húzódó túrának. A séta során természetes élőhelyén figyelhető meg többek között a feketenyakú vöcsök, a nyílfarkú réce, a szürke gém, a bíbic, a bütykös hattyú, a nagy kócsag, a nádirigó, a réti fülesbagoly és a sárszalonka.

A víztározó közelében alakították ki az Újszülöttek Sétányát. Összesen tizenöt család vállalta, hogy a 2021-ben született gyermekeik tiszteletére kiültetett facsemetéket gondozni fogja. A hársfák sora a jövőben tovább bővül majd.

tanösvény
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.