2023. május 9., 18:00

Pedagógiai asszisztensek nélkül ma már elképzelhetetlen az oktatás - VIDEÓ

Évről évre egyre több a tanulási zavarral küzdő diák, akik nem, vagy nagyon nehezen veszik fel az iskolai tempót. Éppen ezért asszisztensi segítségre szorulnak. Mostani videónkban utánajártunk, kik is azok az asszisztensek, miben és hogyan tudják segíteni az oktatás menetét, illetve, hogy kapnak-e egyáltalán az iskolák elegendő támogatást ahhoz, hogy asszisztensi segítséget igényeljenek. 

Rengeteg sok az idegrendszer-éretlen, rengeteg sok a figyelemzavaros, ADHD-s kisgyerek. Nagyon sok a szenzoros feldolgozású zavarban küszködő, autisztikus spektrumzavaros, akik ma két, három, esetleg négyévesek. Temérdek mennyiségű van belőlük, úgyhogy ezekre viszont fel kell készülni, mert a speciális iskolák nem befogadóak, és valójában nagyon sok gyermek ezek közül valóban az általános iskolában oktathatóak, hogyha megkapják azt a szaksegítséget, amikre nekik szükségük van. 

- mondja Kása Ildikó, aki évek óta foglalkozik speciális neveltetési igényű gyerekekkel és elképedve nézi, hogy egyre több gyerek szorul segítségre. 

Az állam egyelőre nem ura a helyzetnek, mert a rengeteg kérelem megválaszolatlanul marad és az iskolák saját költségen nem tudják finanszírozni az asszisztensek bérét, ezzel azonban hátrányba kerülnek azok a diákok, akik szaksegítséggel ugyan, de tudnának teljesíteni az intézményekben.

Vészmegoldás lehet a projekteken keresztül biztosított segítség, ám hosszútávon egy stabil és garantált asszisztens-tartalék biztosítása lenne a célravezető. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.