cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 22., 15:10

Minden osztályba és óvodába jut asszisztens! Új korszak kezdődik az oktatásügyben?

Talán megérjük, hogy minden rászoruló, speciális igényű tanuló iskolai haladását asszisztens segítheti a jövőben. Legalábbis erre engednek következtetni Branislav Gröhling oktatási tárcavezető szavai. Mai sajtótájékoztatóján ismertette a speciális igényű tanulók oktatását támogató reformtervezetet, amit tárcaközi egyeztetésre bocsátanak.

beíratás
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az eddigi „asszisztens-elosztó” rendszer nem bizonyult hatékonynak, és elegendő pénz sem állt rendelkezésre hozzá az állami költségvetésből. Az asszisztensek száma ezért limitált és a tárca uniós alapokból biztosítja hozzá az anyagiakat. Ebben változás lesz a jövőben.

Az állam az új rendszerben köteles lesz finanszírozni az asszisztenseket. Automatikusan lesznek elosztva, nem diákra, hanem osztályra. Az igazgatónak semmit sem kell kérvényeznie, az asszisztenst automatikusan megkapja a speciális igényű gyermekek száma szerint az adott osztályban. Ezzel nagyjából 18 000-re nő az asszisztensek száma, akik sokkal hatékonyabb munkát végezhetnek, mert nem csak egy diákkal foglalkoznak majd, hanem az osztály minden olyan tanulójával, akinek erre szüksége van”

– festette fel a jövőképet Gröhling.

Az asszisztensek a tervezet szerint már az óvodákban is jelen lesznek. Mi több, a támogató csapat egy tagja is segíti a haladást az óvodákban. Az iskolai támogató csapat tagja lehet az iskolai pszichológus, az iskolai speciális pedagógus, a szociális pedagógus, az iskolai logopédus vagy a gyógypedagógus. Ez a változás a speciális iskolákra is vonatkozik, hangoztatta Svetlana Síthová, az inklúzióért, a nemzetiségi oktatásért és az élethosszig való tanulásért felelős államtitkár.

Nagyságtól függően az iskolák szakembereket – logopédusokat, gyógypedagógusokat, pszichológusokat és fizioterapeutákat – is kapnának. Ha egy iskolának 100 fölött van a tanulói létszáma, automatikusan járna neki egy félállású szakember vagy speciális pedagógus.

Síthová megemlítette, hogy már jövőre az ideális vagy legalább feles forgatókönyv szerint szeretnének haladni, hogy ne nagyon terheljék meg az állami költségvetést. Eleinte az asszisztensek költségeit még az Európai Bizottság állná, a következő iskolaévben már 50:50 százalék arányban osztozna rajtuk az állam és a bizottság és a 2026-ot megelőző utolsó évben pedig ez az arány 70:30-ra változna.

A törvénytervezet része a támogató intézkedések katalógusa is, mely tartalmazza a szociális-patológiai jelenségek elleni prevenciót, a szellemi egészség támogatását és a biztonságos mozgást a kibertérben.

A tervezet azon gyermekek igényeire is gondol, akik csak ideiglenes, rövidtávú támogatásra szorulnak a tanulás során, például trauma érte őket.

Legfőbb ideje lenne a változásnak

Jelenleg az iskolák asszisztenshiánnyal küszködnek. Nincs még elegendő forrás arra, hogy egy-egy tanintézmény annyi asszisztenst foglalkoztasson, amennyire igény van.

Megesik, hogy akár 8 asszisztensre is szükség volna, de csak kettőt vagy hármat kapunk, ennyire van anyagi keret. Nagyjából tehát az igények harmadát, jó esetben felét tudjuk lefedni. A speciális igényű gyermekekkel az asszisztens, elsősorban a fő tantárgyakon, külön foglalkozik. De jelenleg is van két olyan diákunk, aki mellett egész nap ott van a segítő, mert egészségi állapotuk ezt megköveteli.

A másik két asszisztens pedig a többi rászoruló gyermek oktatásában segítkezik. Ha többen lennének, több idejük jutna egy-egy gyermekre, ők pedig jobban haladnának a tanulásban” – tudjuk meg Zalka Lóránttól, a bősi Amade László Alapiskola igazgatóhelyettesétől.

Mint elmondta, igyekeznek minden speciális igényű gyermeket felvenni, de azért a komolyabb egészségi problémákkal küszködők esetében alaposan át kell gondolni, hogy biztosítani tudják-e számára a szükséges feltételeket és a külön asszisztenst. Éppen ezért örömmel fogadnák, ha a törvény több asszisztens biztosítana, hiszen különleges bánásmódot igénylő diákból egyre több van. S ki tudja, mit hoz a jövő...

A bősi magyar iskolában különben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a diákok elfogadják és befogadják maguk közé azokat, akik kicsit mások, mint ők, eltérnek az átlagtól. A legtöbb speciális igényű gyermek idővel szépen integrálódik az adott osztályközösségbe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.