2022. augusztus 1., 15:13

Ilyen változások lesznek szeptembertől az oktatásügyben

A 2022/2023-as tanévben csak állami költségvetésből 3230 pedagógus-asszisztens dolgozhat majd azokban az iskolákban, ahol a tanulóknak erre szükségük lesz.

középiskola, felvételi, középiskolai felvételi, diákok
Fotó: TASR

Ezt több mint 43 millió euróból fogják finanszírozni. 

Az oktatási tárcának sikerült további uniós forrásokat is elnyernie mintegy 48 millió euró értékben, aminek köszönhetően további 2914 pedagógus-asszisztens végezheti munkáját az iskolákban.

Svetlana Síthová oktatásügyi államtitkár szerint ez azt a célt szolgálja, hogy minden tanulónak optimális feltételeket biztosítsanak a tanuláshoz és a művelődéshez.

Újabb segítség az iskoláknak
Svetlana Síthová
Fotó:  TASR

2022 októberétől megváltozik az asszisztensek elosztásának módja is. A Tanácsadó központ dönti majd el, hogy melyik iskolába kell a tanulók igényeihez igazodva pedagógus-asszisztenseket küldeni.

Az új tanév kezdetétől azokban az iskolákban, ahol speciális igények vagy egészségi problémák jelentkeznek lehetőség lesz egészségügyi dolgozók alkalmazására is. Az ő feladatuk elsősorban az egészségi ellátás lesz, de szükség esetén megelőzéssel és tanácsadással is foglalkozhatnak.

A bevezető projektet az óvodáktól kezdve a középiskolákig 92 intézményben indítják be, amihez 3,4 millió eurónyi összegből lehet pályázni 2022. szeptember 1-je és 2024. augusztus 31-e között.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.