2023. szeptember 5., 08:16

Tizenöt kiselsőssel indítja az új tanévet a pozsonypüspöki magyar alapiskola

Szeptember 4-én Szlovákia-szerte összesen 507 ezer diák ült be az alapiskolák padjaiba, ebből először több mint 60 ezer volt a kiselsős. A Pozsonypüspöki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában az idei tanévben 15 kiselsős 13 fiú és 2 lány gyarapítja az iskola létszámát.

Pozsonypüspöki tanévnyitó
Fotó: Dunajszky Éva

Az iskola udvarán felsorakozott gyereksereg izgatottan várta a tanévnyitót, a nagyobbak örömmel üdvözölték egymást, a nyári élményeiket osztották meg egymással nagy hévvel. A kiselsősök a főhelyen egy sorba állítva várták az ismeretlen eseményeket, ki kicsit megszeppenve, ki pedig bátrabban.

Pozsonypüspöki tanévnyitó
A polgármester, Roman Lamoš is köszöntötte a püspöki diákokat
Fotó:  Dunajszky Éva

A tanévnyitón jelen volt a városrész polgármestere, Roman Lamoš is, aki elsőként üdvözölte a kisebb és nagyobb diákokat újra az iskolában. A kiselsősöknek azt mondta, jegyezzék meg ezt a napot, amely egy új kezdetet jelent az életükben. „A nagyobb diákok biztosan mesélnek majd nektek sok érdekes dolgot, de lesznek majd nehezebb pillanatok is, ám biztosan mindnyájan megbirkóztok majd ezekkel is. Megtanultok ti is olvasni, írni és számolni, ahogy a nagyobb iskolatársaitok, és remélem, hogy egész életetekben az iskola legszebb pillanataira emlékeztek majd csak, amiből meggyőződésem, hogy sokat átéltek majd az itt töltött évek alatt” – fogalmazott a polgármester.

Pozsonypüspöki tanévnyitó
Nagy Mónika iskolaigazgató a kiselsősökkel
Fotó:  Dunajszky Éva

Ezt követően Nagy Mónika, az iskola igazgatója üdvözölte a régi és az új diákokat is. Mint mondta, öröm volt látni, hogy kipihenve, megújulva és mosolyogva lépték át a gyerekek az iskola küszöbét, ahol újabb változások is vártak rájuk. „Amíg ti pihentetek, mi nem unatkoztunk, és nagy munkába kezdtünk. Az iskola összes folyosóját újracsempéztük, a lépcsőket felújítottuk, a régi raktárból pedig egy csodálatos próbatermet varázsoltunk, hogy néptáncosaink, színjátszóink, szavalóink, énekes pacsirtáink gyakorolhassanak anélkül, hogy hetente többször padokat kelljen cipelnie kicsinek és nagynak egyaránt” – mondta az iskolaigazgató.

Pozsonypüspöki tanévnyitó
A nagyobb gyerekek is mosolyogva lépték át az iskola küszöbét
Fotó:  Dunajszky Éva

A kiselsősökhöz szólva elmondta, nincs mitől félniük, hiszen az iskolában új barátokat szereznek majd. „A mai naptól sok-sok izgalmas dolog vár rátok, tanító nénitek bevezet benneteket az olvasás, számok és betűk birodalmába, a napközis tanító néni pedig délután felkészít benneteket a másnapi teendőkre” – bíztatta a kiselsősöket az igazgató asszony.

Pozsonypüspöki tanévnyitó
A felkendőzés
Fotó:  Dunajszky Éva

Majd elkezdődött az a hagyományos ceremónia, amely által a kiselsősök igazi püspöki diákká válnak: a felkendőzés. Ennek során a 15 kiselsős nyakába kötötték az iskola címerével ellátott fehér kendőt, és mindegyikük kapott egy ajándékkönyvet is, Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című könyvét.

Pozsonypüspöki tanévnyitó
Először az iskolapadban
Fotó:  Dunajszky Éva

Persze a kiselsősök is megmutatták, hogy mit tudnak, és egy rövid kis kultúrműsort adtak elő nagyobb iskolatársaiknak, a pedagógusoknak és a jelenlévő szülőknek.

Pozsonypüspöki tanévnyitó
Felkerül az iskolatáska is a hátra
Fotó:  Dunajszky Éva

Az iskolakezdés sohasem olcsó mulatság, nagyban megterheli a szülők pénztárcáját is. A kiselsősök szüleinek kiadásait mérsékli a Rákóczi Szövetség jóvoltából minden kisiskolásnak átadott iskolatáska, amire már az osztályteremben került sor, illetve átadásra került a pozsonypüspöki önkormányzat által adományozott tanszercsomag is minden kiselsősnek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.