cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 24., 17:01

Teljes útlezárás egy Zétényt érintő szakaszon

Kedd (november 22.) óta lezárták az autósok és a gyalogosok elől a III/3695-ös út Zétény községet érintő szakaszát a Tőketerebesi járásban. Ezt a döntést a Kassai Önkormányzati Körzet (KSK) Közúti Igazgatósága által összehívott ellenőrzés következtetései alapozták meg.  

Zétény útlezárás
A lezárt zétényi útszakasz
Fotó: Kassa megye

"Az útszakaszon, a falun áthaladó híd támfalának rekonstrukciója közben a kivitelező nem tartotta be egyrészt a jóváhagyott projektdokumentációt, másrészt abban hiányosságok mutatkoztak. A felújítás során a kivitelező részéről komplikációk léptek fel, leginkább a labilis úttest, ami veszélyt jelent az autósokra és a gyalogosokra. Az építkezést egyelőre lezárták, a megye felszólította a kivitelezőt, hogy haladéktalanul orvosolja a helyzetet" - tájékoztatott szerdán a KSK hivatala.

A kitérő útvonal a Zétény - Szinyér - Rad, Körtvélyes - Szentes - Boly - Zétény útvonalon halad. A szomszédos települések lakói egy második ideiglenes kerülőutat is igénybe vehetnek Zétény - Szinyér - Rad irányában, a Körtvélyes - Szentes - Királyhelmec - Boly - Zétény szakaszon, ami körülbelül egy 20 kilométeres kerülőutat jelent. A forgalmi változásokat hordozható közlekedési táblákkal jelölik. Kassa megye hivatala arról tájékoztatott, hogy a szerződött autóbusz-közlekedési vállalattal (ARRIVA) együttműködve próbál az utasok számára kielégítő megoldást találni.

Kassa megye idén júliusban kezdte meg a zétényi kétoldali támfal rekonstrukcióját. Az eredeti ütemterv szerint a több mint 790 ezer euróba kerülő munkálatoknak jövő év tavaszán kellett volna befejeződniük. Az eredeti kőtámfal helyreállítására annak sérülése miatt volt szükség. Az új fal a meglévő fal helyzetét követi majd: 23 dilatációs egységből fog állni, mély alapozással, mikrocölöpökre épülve lenne szükséges kivitelezni. A támfal tetejére egy korláttal ellátott párkányt építenek majd.

Zétény útlezárás
Kukó Miklós polgármester
Fotó:  Molnár Gabriella

Ahogy a falu polgármestere, Kukó Miklós portálunk olvasóinak elmondta, a hídszakasz a falu közepén, a legmagasabb, ötös védettségi fokozattal bíró tájvédelmi terület, a Ticce szakaszán található. A felújításának kérdése már polgármesterré választását megelőzően, 2017 körül felmerült. Az előkészületek, a közbeszerzés és a  beruházásra szükséges anyagi keret előteremtése viszont, ahogy láthatjuk, évekbe tellett. Idén májusra tervezték a felújítási munkálatok kezdetét, amik végül kitolódtak júliusra.

Ahogy ő, helybeliként látja, a kialakult probléma lényege abból adódik, hogy a felújtási munkálatok során, a kivitelező Eurovea vállalat a híd egyik oldalán lebontott kőfallal lényegesen meglazított szerkezeti statikájú hídszakszon nem vezetett be terhelési korlátokat.

A javítási munkálatok úgy folytak, hogy mindennemű forgalom, nem csak személyautók és gyalogosok, de kamionok is áthaladtak a szakaszon. Véleménye szerint, még az a szerencse, hogy ilyen feltételek mellett semmi komoly baleset nem történt.

Amikor október közepén polgármesterként látta a javítás alatti szakasz egy részén az egyre mélyülő, gödör-szerű útszakaszt, kötelességének tekintette meglátásait írásban is jelenteni megyei szintre, kérve a kivitelezési munkálatok ellenőrzését. Csak ezt követően került sor végül is a helyzet hivatalos felülvizsgálatára e héten, hétfőn a helyszínre érkező szakemberekből álló felülbírálati csoport személyében. Tekintettel a helyzet súlyos és komoly mivoltára, azonnali hatállyal, teljes mértékben lezárták a hídszakaszt.

Polgármesterként ő maga értesítette erről elsőként az ARRIVA busztársaságot, a tűzoltókat, mentőket, mert hivalatosan a lezárást a megye csak másnapi hatállyal jelentette be. Az elmúlt napokban a falu első embereként tárgyalt az illetékes hatóságokkal, hogy belátható időn belül legalább a gyalogosok számára találjanak valami megoldást, hogy a hídon átjussanak a falu másik szakaszában található élelmiszerboltba, ne kelljen a betevő falatért Szinyér irányában kerülniük.

A Latorca tájvédelmi terület igazgatóságával is egyeztetve, bízik abban, hogy ez a kérdés napokon belül megoldódhat, legalább is erre kapott ígéretet.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.