Tehetségek szolgálatában: közösségi díjat kapott a rimaszombati református gimnázium

2021. május 29., 16:16
Virsinszky Tamás

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács idei Tehetségek Szolgálatáért közösségi díját a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium kapta meg. Az intézmény valóban sokat tesz a tehetséges diákok felkarolásáért, s ez a munka nem maradt észrevétlen.

 

rimaszombat tompa mihály gimnázium
Fotó: Molnár Sándor

A XII. Kárpát-medencei Tehetségnap keretében megtartott májusi online díjátadón Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) ügyvezető elnöke mondott köszöntőt. Novák Katalin a tehetség felismerésének és gondozásának fontosságáról beszélt, valamint elmondta azt is, hogy a magyar kormány – a nemzeti tehetségprogramon keresztül – már évi 3,6 milliárd forinttal támogatja a fiatal magyar tehetségeket.

Dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke beszámolt arról, hogy 2021-ben 130 pályázat érkezett be három korosztályban. A díjazottak ösztöndíjat kapnak, és részt vehetnek a Matehetsz programjaiban, ahol tovább csiszolhatják a tehetségüket.

A 2010-ben alapított Tehetségek Szolgálatáért kitüntetés egyik idei díjazottja a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium (TMRG) lett, amelyet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) terjesztett fel az elismerésre.

Ádám Zita, az SZMPSZ tiszteletbeli alelnöke és a Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központ vezetője hetilapunknak elmondta, hogy a felterjesztési javaslatot a területi választmány vitte az SZMPSZ országos elnöksége elé, amely elfogadta, és továbbította azt a Matehesztnek.

"Mindenképpen intézményben gondolkodtunk, és felmértük, melyik teszi a legtöbbet a tehetségek felkarolásáért. Igaz, hogy a TMRG csak 20 éves múltra tekint vissza, de figyelembe véve a régió adottságait és a merítési lehetőségeit, a gimnázium erőn felül teljesít. Sok tehetséges gyereket fogadnak, és mindent megtesznek a továbbfejlesztésük érdekében. Főként a matematikai, az angol, a magyar nyelvi, az irodalmi és a történelmi versenyeken elért eredmények a mérvadók. Ezeken megütik a mércét, hogy a gimnázium a Tehetségek Szolgálatáért díjban részesüljön" – hangsúlyozta Ádám Zita.

A Tompa Mihály Református Gimnázium nem csak a régió, de ma már a Felvidék egyetlen református magyar gimnáziumaként tehetséggondozó és személyiségfejlesztő programjaival, más tehetségpontokkal és tehetségeket segítő intézmények hatékony együttműködésével, az intézmény nevelési elveinek példájával, a nevelőtestület alázatos és sokrétű pedagógiai munkájával áll a tehetségek szolgálatában. Nevelőmunkájuk figyelemre méltó a felvidéki magyar közösség szolgálatában

– mutatott rá méltatásában Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) elnöke a pandémia miatt online formában tartott díjátadón. Az eseményen egy kisfilmet is levetítettek, amelyben a gimnázium érettségiző diákja, Burszki József ismertette az intézmény történetét és tevékenységét.

A Tompa Mihály Református Gimnázium a nógrádi és a gömöri régió egyetlen olyan középiskolája, ahol csak magyar nyelven folyik az oktatás. A 2020/2021-es tanévben az iskolának 169 diákja, 14 főállású és 5 részmunkaidős tanára van. A nevelőtestületben két fő rendelkezik pedagógus-szakvizsgával tehetséggondozás és tehetségfejlesztés terén. Három pedagógus végzett tehetségkoordinátori feladatokra felkészítő 30 órás továbbképzést. A tehetségfejlesztésen kívül a munkájuk részét képezi a diákok, a szülők és a kollégák számára nyújtott tanácsadó tevékenység. 

Az iskolában akkreditált Kiváló Tehetségpont működik. A gardneri intelligenciaterületek felmérését követően a diákok számára iskolai, vagy a partnerek által működtetett programokban való részvételt ajánlanak fel, ahol a saját erősségeik szerint fejlődhetnek tovább.

Molnárné Pelle Beáta, a gimnázium igazgatója szerint az első és talán legfontosabb lépés a tehetség felismerése. Ennek a folyamata mindjárt az első hónapokban elkezdődik. A diák szeptemberben hozza magával az addig elért eredményeit (érdemjegyek, bizonyítvány, oklevelek stb.), amelyek támpontul szolgálnak ahhoz, mik az erősségei. Az azonosításnál kiderül az is, hogy mik azok a tehetséggondozási formák, amelyekbe be tudják őt vonni, és melyek azok a szakkörök vagy tehetségműhelyek, amelyeket ajánlani tudnak a számukra. Már második éve van a gyerekeknek egy tehetségkövető lapjuk, ahol a kezdeti és a bemeneti információk vannak, és ezek kiegészülnek azzal, amit az intézményben értek el. Ennek a vezetéséért az osztályfőnökök felelnek, részletezi az igazgató asszony.

Mi szakmai kérdésekben tudjuk fejleszteni a diákokat. Ezzel párhuzamosan a pedagógusaink önmagukat is fejlesztik. Majercsík Mária viszi a történelmet, a művelődéstörténetet, Károlyi Katalin inkább az anyanyelv és a nyelvművelés terén jártas, Vincze Norbert a matematika területén, míg Főző Zsolt a robotika világában képezi a diákokat. Ádám Lilla az angol nyelvvel foglalkozik, másrészt nevelési tanácsadóként koordinálja a kiemelkedően tehetséges diákok fejlesztését. A tehetségponton belül főként tantárgyakhoz kapcsolódó képességfejlesztés folyik, de emellett néptánc, kézilabda és festőszakkör, valamint kamarakórus és dicsőítő énekeket éneklő zenekar is működik az iskolában"

– mondja Molnárné Pelle Beáta.

tantestület rimaszombat
Fotó: Szarvas László
A gimnázium tantestülete a 2020/21-es tanévben.

A kiemelkedően tehetséges tanulók egyéni fejlesztési terv szerint tanulnak. Az ő tehetségfejlesztésük kiegészül egy személyiségfejlesztési tréninggel, amit pszichológus és szociálpedagógus vezet. Ugyanilyen fontosak a jó kapcsolatok a különböző szakemberekkel, egyetemekkel, tehetséggondozó hálózatokkal. Ennek a külső kapcsolati hálónak a kiépítésén is tudatosan dolgoznak az intézményben. 

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/21-es számában.

2021. május 26., 07:33

Karikó Katalin a Magyar7 legújabb számában

Harmadik hete új köntösben, de az eddig is képviselt értékrenddel!

Kövesse facebook oldalunkat is!