cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. május 26., 07:33

Karikó Katalin a Magyar7 legújabb számában

Harmadik hete új köntösben, de természetesen az eddig is képviselt értékrenddel jelenik meg a Magyar7 közéleti hetilap. Az e heti nagyinterjúban Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS terápiás alkalmazásának úttörője, az idei orvosi Nobel-díj egyik várományosa nyilatkozik kutatásról, pályája buktatóiról és sikereiről. A napjainkban világszerte legismertebb magyarral Pomichal Krisztián készített beszélgetést.

karikó borító
Fotó: ma7

Békák és fecskék címmel közli a lap Molnár Judit vezércikkét, melyben a szerző a felvidéki magyar politika egyetlen esélyét boncolgatja, nem kerülve meg a kényes kérdéseket sem. Kevesebb mint egy év van hátra a magyarországi országgyűlési választásokig. Kolek Zsolt a lap közéleti rovatában a magyarországi ellenzék elé tart görbetükröt.

Hajtman Gábor külpolitikai jegyzetének témája az izraeli–palesztin – értelmetlen – háború. Száraz Dénes a magyar–szlovák határ nyitásának elhúzódó késlekedéséről írt jegyzetet.

A lap gazdasági rovatában Matus Tibor az ország gazdaságának esélyeit latolgatja a működésképtelenségig fokozódó politikai viták közepette. Mint kiderült, a szlovák kormány jogköröket készül elvenni az önkormányzatoktól. Erre eddig csak a magyar pártok koalíciója, a Szövetség reagált. Erről olvashatjuk Kolek Zsolt és Matus Tibor cikkét. Kufárok ideje címmel közli a lap Kövesdi Károly jegyzetét, amelyben a szerző arról ír, hogy a nyugati civilizáció rossz irányban halad.

lap2
Fotó:  ma7

Talán kevés felvidéki magyar katolikus van azzal tisztában, hogy magyarként a szlovák sajtót támogatja, miközben adományaiból a Remény című katolikus lap az utóbbi harminc évben egy centet sem kapott. Somogyi Szilárd cikkében ezzel az égető és diszkriminatív témával foglalkozik.

A hetilap kulturális rovatában arról is hírt kapunk, hogy óvatos újrakezdésről számolhat be a Csemadok. Görföl Jenőt, a Csemadok országos titkárát B. Vida Júlia kérdezte. Lacza Tihamér két írással szerepel a kulturális rovatban: egy könyvrecenzióval és egy kultúrtörténeti cikkel, amelyben egy különös magyar főúr arcképe jelenik meg. Böszörményi István helytörténész hányatott sorsú, a magyar reneszánsz kori ötvösművészet egyik kincsét mutatja be, amely losonci ékszerleletként ismert.

A Tájaink rovatban régióink történéseiről olvashatnak. Nagy Miskó Ildikó riportjában a komáromiak által csak poliklinikaként emlegetett, a Klapka téren, a városháza közelében álló történelmi épület hányatott sorsáról olvashatunk. Bokor Klára egy Covid-fertőzésen átesett idős házaspár kálváriáját írta meg, míg Radi Anita egy rendhagyó pozsonyi kiállításról számol be. Zoboralja örökségét ápoló asszonyok jelennek meg Szomolai Andrea pogrányi riportjában, míg Virsinszky Tamás a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumba látogatott. Az oktatási intézmény rangos magyarországi kitüntetésben részesült. Ugyancsak díjazottakról, Fülek város két kiváló pedagógusáról szól Agócs Szvorák Emese tudósítása. Az idén végre – immár tizenhetedszer –, ismét lesz Szőttes Tábor, tudjuk meg Fábián Gergely írásából. Kaszmán Zoltán egy kisközség szorgalmas krónikásának, helytörténet-kutatónak a portréját rajzolja meg Barsendrédről. Zsebik Ildikó a királyhelmeci Csonkavár tulajdonosát faggatta terveiről, míg Reczai Lilla egy nem éppen hétköznapi stílust képviselő fiatal zenésszel készített beszélgetést.

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus ezúttal a fűszerekről, pontosabban a zöld fűszerekről ír, azok élettani hatásairól. Rajkovics Péter a tudomány és a technika világának néhány új hírét gyűjtötte össze. Kenyeres Oszkár leírásában a Hazajáró csapata ezúttal a Zsil völgyébe látogatott, ahol még mindig van magyar élet, kérdés, van-e magyar jövő? Szabó B. Csilla újra finom receptet kínál az Íz-lelő rovatban, míg Vas Gyula autós rovatában a Peugeot márka egyik modelljét tesztelte.

lap1
Fotó:  ma7

Hamarosan kezdődik a futball ünnepe, az Európa-bajnokság. De kik utazhatnak az EB-re, teszi fel a kérdést (és természetesen meg is válaszolja) Rajkovics György a lap sportrovatában. Remekeltek a magyar úszók a budapesti Európa-bajnokságon, így az olimpiára is reményekkel tekinthetünk. Rajkovics Péter cikke ugyancsak a sportrovatban olvasható.

Ezúttal sem hiányozik a lapból a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Zsigárd református templomát találjuk.

Külön figyelmet érdemel a hetilap 67. oldala, ahová a szerkesztőség az olvasók fényképes történeteit várja. A rovat címe: Önök küldték.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.