2023. december 24., 15:30

Szűz Mária-oltár

Liptószentmiklós főtéren áll a 13. században épült háromhajós gótikus Szent Miklós-templom, amelyet az idők folyamán sokszor átépítettek.

 

Szentmiklós templom - Liptószentmiklós
Fotó: Görföl Jenő felvétele.

A templom szentélye sokszög záródású, a gótika korában támpillérekkel támasztották meg. Mérmíves ablakai vannak, a nyugati portáléja azonban reneszánsz stílusú. Figyelmet érdemel harangtornya, amely a felső-magyarországi reneszánsz harangtornyok egyik legszebb példája. A templom főoltára 1903-ban készült, és a templom védőszentjét, Szent Miklóst ábrázolja, de két jelentős mellékszobra is van: Szent István és Szent László.

Szentmiklós templom - Liptószentmiklós
Fotó:  Görföl Jenő felvétele.

A templom legszebb oltára az 1470–1480 körül készült Szűz Mária-szárnyasoltár. Az oltár fő alakja Szűz Mária a gyermek Jézussal; a négy kisebb méretű mellékalak a négy női szentet: Szent Borbálát, Szent Katalint, Szent Dorottyát és Szent Erzsébetet ábrázolja.

Szentmiklós templom - Liptószentmiklós
Fotó:  Görföl Jenő felvétele.

 

A két szárnyon a festett oltárképek Jézus születésének történetét mutatják be: Mária és Erzsébet találkozása, Az angyali üdvözlet, Jézus születése (Mária és József térdel a gyermek fölött, akire két angyal vigyáz), A háromkirályok imádása.

A térhatású festett oltárképek a legszebb késő gótikus ábrázolások tájainkon.

 

Az írás megjelent a Magyar7 51. - 52. számában.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.