2023. december 21., 10:10

Feledjünk és emlékezzünk békében és szeretetben – megjelent a MAGYAR7 ünnepi száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli. Most kedvezményt is kaphat!

lapajánló
Fotó: ma7

Mikor, ha nem karácsonykor gondol többet az ember családja múltjára, az előtte járó, jövőjét megalapozó elődökre? Akiknek sokkal nehezebb volt, mint nekünk most, de a régi, megsárgult képeslapokról nemcsak a sok gyötrelem, hanem a szelíd derű is sugárzik. „Ülünk a terített karácsonyi asztalnál, ismét együtt az egész család. A történetek kifogyhatatlanok, szólnak a máról, a régi világról, születésről és elmúlásról, bánatról és szeretetről… Az életről, mindarról, ami számunkra a családi örökkévalóság. Molnár Judit: Szeretetmozaikok.

2023 úgy vonul majd be Szlovákia történelmébe, mint a kormányváltások és a háborúk éve. Ez a négyoldalas politikai összefoglaló címe is, amelyben Kolek Zsolt összesűrítette mindazt, amit az év politikai történéseiről meg kell jegyeznünk, hogy okuljunk belőle. S mivel ma már bel- és külpolitika aligha elválasztható, a hazai és a nagyvilág eseményeit egy cím alatt foglalta össze munkatársunk.
lapajánló
Fotó:  ma7

S amilyen hektikus volt az év politikai szempontból, ugyanolyan változó, szeszélyes volt a gazdasági szereplők számára is, írja Rajkovics Péter a Javuló kilátások, mégis távol még a fejlődés című összefoglalójában. „Borítékolni lehetett, hogy a politikai harcok és a sorozatos rossz döntések meglátszanak majd a gazdaság teljesítményén, sőt a rekordmagas költekezés feltehetően még évekig sokba fog kerülni nemcsak az adófizetőknek, hanem minden szlovák állampolgárnak. Az év második felében azonban mintha megcsillant volna a fény az alagút végén, és egyre inkább úgy érezhetjük, talán kezdünk kilábalni a legmélyebb gödörből.”

Mesekönyv, gömöri karácsonyi asztal, ropogó hó a falut kolomppal felverő gyerekek lába alatt, Mennyből az angyallal kérni bebocsátást… gyönyörű karácsonyi emlékek néhány évtized távlatából lapunk főmunkatársától, Kövesdi Károlytól.

Nem pesszimista, nem látja a fogyatkozó európai kereszténység végét, sokkal inkább a kis közösségek megerősödésére számít. Nem gondolja, hogy minket nem ér el az a rengeteg szenny, amivel a nyugati kereszténység küzd nap mint nap, de azt igenis gondolja, hogy erőinket összetéve, a világmegújító Jézus Krisztusra támaszkodva és nemzetben gondolkodva összetartásunk gyümölcsöt terem. Karácsonyi lapszámunk nagyinterjúját Balog Zoltánnal, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnökével, a Generális Konvent ügyvezető elnökével készítette Molnár Judit és Haják Szabó Mária.

lapajánló
Fotó:  ma7

Ma már különlegességként tekintünk rá, míg valaha teljesen természetes volt. A nagycsalád. Ahol háromnál több, sokszor jóval több gyermek nevelkedik. Modern, anyagias világunkban, amikor évezredes értékek tűnnek el, mennek veszendőbe, komoly vállalás, ha valaki elfogadja az Istentől érkező gyermekeket. A nagylúcsi Fialka családba hétszer érkezett meg a gólya és közben a régi kis parasztház is átalakult, tágas otthon lett belőle. B. Vida Júlia: Teljes élet, hétszeres áldással.

Ünnepi számunkban két jegyzetet is találnak. Száraz Dénes megindító soraival édesanyjára emlékezik, Fülöp Antal pedig lejegyezte a gondolatait, amelyek karácsonyfa-díszítés közben törtek rá.

Én csak vezetem, a Szentlélek irányítja, vallja a Dunaszerdahelyi Plébániai Karitász vezetője, Bugár György, aki nem hezitált, amikor a szervezet megalakításával kereste meg az egyház. Mint mondja, az isteni elrendelésben nincsen olyan, hogy mi lett volna, ha…

lapajánló
Fotó:  ma7

Ledinszki László „személyesen" ismer minden fenyőfát, amelyet keszegfalvai házuk udvarában árul, családja dél-somogyi birtokán ugyanis csemetekoruktól gondozza őket. Akik tőle vásárolják meg otthonuk karácsonyi ékét, biztosak lehetnek benne, hogy etikus termelésből származó fenyőt vesznek, és nem egy épületfának használt fenyő csúcsrészét sózzák rájuk karácsonyfaként. Kocur László: „Fenyőfáinkat formázzuk, azért egyediek”.

Elmúlik 2023, és lassan véget ér a Petőfi-év is. A költő számtalan történetét ismerhettük meg, íme egy újabb a Leporolt históriákban: Petőfi Sándor majdnem megvakul.

A Pireneusok lábánál fekvő Lourdes a római katolikus hívek egyik legfontosabb búcsújáróhelye. A szenthely története megmozgatta az írók fantáziáját, de a városkához engem is számos emlék fűz, s a Barlang családom életében is fontos szerepet játszott. Csermák Zoltán: Ilma nővér Lourdes-ja
lapajánló
Fotó:  ma7

A Magyar Néplap mellett a Magyar Hírlap karácsonyi vezércikkét is Esterházy gróf írta. A lapban olvasható szózatának már a címe is módfelett beszédes: „Feledjünk és emlékezzünk.” De miként egyeztethető össze a feledés és az emlékezés? A magyar pártvezér tanácsa a következő: feledje mindenki a haragot, a bántódást és minden sérelmét, mindenki bocsásson meg az ellene vétőknek, mivel csakis a szeretet erejével építhető egy jobb és boldogabb jövő. „Mi pedig igenis építeni akarunk egy jobb, boldogabb jövendőt” – szögezte le Esterházy János, és ehhez kért „egyetértést, egységet és feltétlen fegyelmet” mindegyik szlovákiai magyar nemzettestvérétől. Popély Gyula: Karácsonyvárás Tiso Szlovákiájában 1943-ban.

A hagyományokhoz híven idén is megkérdeztünk ismert és kevésbé ismert embereket arról, számukra mit hozott 2023 és mit várnak az új évtől.
lapajánló
Fotó:  ma7

 

Mondják, az élet nagy forgatókönyvíró. Van úgy, hogy szépen rendben eltervezünk valamit, aztán az élet egészen mást hoz. Mint Erzsébet esetében, aki tizenévesen eltervezte, hogy rendezett családi életet él majd, legalább nyolc gyerekkel. A teremtő azonban úgy gondolta, Erzsébetnek kevés lenne a nyolc gyerek, így adott neki sokkal többet. Dunajszky Éva: Az üdvösség a valóságban van.

Kiállítás nyílt a betléri Andrássy-kastélyban abból az alkalomból, hogy Andrássy Dénes 120 évvel ezelőtt hozta létre a szeretett feleségének, Franciskának emléket állító múzeumot a krasznahorkai várban. Az egyedülálló múzeumban a grófné ezernél több tárgya kapott helyet, olyan dolgok, „amit a keze megérintett, amin a tekintete megpihent”. Ezek egy része látható most Betlérben, olvashatjuk Fábián Gergely írásában.

Boldog az a nemzet, amely tud ünnepelni, mondta Mede Károly katolikus plébános Lacza Gergelynek. „Ha valakinek gyenge a hite, nem szégyen kérni a Jóistent, hogy adjon erőt. Aki nem vallásos, de empatikus, ezekből az emberi erényekből táplálkozzék, a kedvességből, a szeretetből, a jóindulatból, a segítőkészségből, a megbocsátásból, mert az is nagyon fontos ahhoz, hogy jobbá, szebbé tegyük ezt a világot.”

2023. március 31-én az egész ország felfigyelt arra a szörnyű balesetre, ami a kerékpáron közlekedő Cserepes Erikával megesett. Hogy mi történt pontosan Bajcs és Perbete között, talán sosem fogjuk megtudni. A gázoló cserbenhagyta áldozatát, aki egy teljes éjszakát töltött eszméletlenül a földön fekve. Csodával határos a gyógyulása, és mára már ismét a bringán ül. Bokor Klára: Nekem a bicikli olyan, mint a madárnak a szárnya

A karácsonyt megelőző hetekben számtalan adománygyűjtés és adományozás zajlott szerte az országban. Igazi téli időjárásban, nulla fok körüli hidegben és szakadó hóesésben érkezett meg a nemeshodosiak adománya a Tornaljához közeli Gömörfüge községbe. A Csallóközben összegyűjtött – egy furgont teljesen megtöltő – holmit Balódi László, Nemeshodos első embere, a Csallóközi Városok és Falvak Szövetségének elnöke, valamint egy képviselőtársa hozták el a nyáron a villámárvíz által sújtott faluba, írja Ahol adni és kapni is jó című beszámolójában Virsinszky Tamás.

„Amikor világra jöttem, kaptam Istentől két ajándékot. A szívem mélyén helyet kapott a zene csodálatos világa és a festészet varázsa. A színekbe költözött dallamot el kell játszanom” – vallja a Zoboralja festőjeként és legendás karnagyaként ismert Simek Viktor. Advent békét hozó időszakában beszélgetett bele Szomolai Andrea.

Az Art for Help elnevezésű jótékonysági árverés idei rendezvénye során 31 érdeklődő licitált a kalapács alá került 57 művészeti alkotásra. Nekik köszönhetően összesen 6290 eurót osztottak szét a régió rászorulói között. A sikeres rendezvényről olvashatják Kaszmán Zoltán írását.

A segítségnyújtásnak egy másik formájáról ír Molnár Gabriella. A királyhelmeci Detty Café tulajdonosa idén is vacsorával várja a magányosokat szenteste. Az ajándékozás, illetve az alkotás a következő riportunk címe is, amelyet Agócs Szvorák Emese a kézművesek tajti vásárán készített.

Advent idején, Ógyallán, a városi művelődési központban nívós gálaműsorral ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Bellő Néptáncegyüttes. Az ünnepi hangulatot beárnyékolta az együttes alapítója és művészeti vezetője, Deme László hiánya. Ő a kórházból hangüzenetet küldött az együttesnek. Nem túlzás azt állítani, hogy önmagát nem kímélve, szabadidejét, szívét-lelkét adta és adja a Bellőért. Nagy-Miskó Ildikó: Ősi magyar dallamokra ring a Bellő
lapajánló
Fotó:  ma7

Ünnepi lapszámunkban karácsonyi és szilveszteri recepteket találnak Szabó B. Csillától és Vass Laurától, majd egy riportot olvashatnak a szelídgesztenyéről, illetve termesztéséről Molnár Anna tollából.

Lapunk utolsó oldalain a humoré a főszerep. A MAGYAR7 51-52. számának hátlapján a liptószentmiklósi Szűz Mária-oltár látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.