2020. július 1., 17:30

Szoroskő-alagút – Két hét múlva tisztábban láthatunk?

Az R2-es gyorsforgalmi út megépülését szorgalmazó 2016-os aláírásgyűjtés kezdeményezői cáfolták azokat a sajtóban megjelent állításokat, miszerint indokolt lehet a jelenleg folyamatban levő, az R2-es Rozsnyó és Szádalmás közötti, a Szoroskő-alagutat is magába foglaló szakaszára kiírt versenypályázat leállítása. A petíciós bizottság tagjai rámutattak, 2020. július 15-én lezárul a versenypályázat, s akkor legalább releváns információt kapunk arról, mennyibe is kerül majd ennek az útszakasznak a megépítése.

Galéria
+12 kép a galériában
Pavol Burdiga, a petíciós bizottság elnöke, Slavomír Zubriczky, Szádalmás polgármestere és Marko Péter, a petíciós bizottság tagja
Fotó: Fábián Gergely

A környező települések polgármestereinek társaságában Pavol Burdiga, a petíciós bizottság elnöke, Slavomír Zubriczky, Szádalmás polgármestere és Marko Péter, a petíciós bizottság tagja, az aláírásgyűjtés kezdeményezője tartott sajtótájékoztatót. Közölték, tulajdonképp a Hospodárske Noviny közéleti-gazdasági lap írására reagálnak – amelyről ITT számoltunk be –, amely szerint kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, megépülhet-e az R2-es gyorsforgalmi út Rozsnyó és Szádalmás közötti szakasza és a Szoroskő-alagút.

_dsc2800.jpg
Pavol Burdiga
Fotó:  Fábián Gergely
A cikkben valótlan állítások és eltorzított adatok szerepelnek a projekt előkészítésével kapcsolatban, amelyek azt a látszatot keltik, hogy indokolt lehet a közbeszerzés leállítása. Ezeket akarjuk tisztázni

– mondta Burdiga.

A technikai részletekről Zubriczky és Marko adott tájékoztatást, például azzal kapcsolatban, van-e érvényes építményelhelyezési határozat, az építkezéshez szükséges földterületek milyen hányadát vásárolták már fel, továbbá az Állami Természetvédelem (ŠOP) által emelt kifogásokkal és azzal, valóban veszélyben van-e Szádalmás ivóvízellátása. Ezek nagy részével már foglalkoztunk a Magyar7 hetilap hasábjain.

_dsc2833.jpg
Slavomír Zubriczky és Marko Péter
Fotó:  Fábián Gergely

Zubriczky kitért még arra, hogy a pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért osztályának (ÚHP) szakértői szerint a forgalom intenzitása nem indokolja a régió úthálózatának modernizálását.

Rámutatott, a szakértők a 2010 és 2015 közötti időszak adatait vizsgálták, s azt sem vették figyelembe, mennyien vennék igénybe a D1-es helyett ezt az útszakaszt, ha végre megépülne. Egy 2018-ban készült tanulmány szerint emiatt a forgalom intenzitása legalább 15-25 százalékkal emelkedne.

Marko egyebek mellett arról beszélt, a Vízgazdálkodási Kutatóintézet (VÚVH) egy 53 oldalas dokumentumban vizsgálta az útszakasz építésének vízügyi oldalát. Ezt és más szakvéleményeket is figyelembe vettek a projekt kidolgozásakor, beleépítették a megvalósítási projektdokumentációba.

Tehát nem igaz, hogy a projekt előkészítői ne tudnának arról, mi itt a helyzet

– húzta alá.

Azt is cáfolta, hogy az építkezés során szennyező anyagok kerülhetnének a talajvízbe.

Mint mondta, ezt egy osztrák fejlesztésű, modern technológia alkalmazása biztosítaná. Továbbá arra is rámutatott, hogy igaz ugyan, amit az ÚHP állít, hogy az alagút egyik szellőzőaknája természetvédelmi területen lenne, de a 230 méter mély aknát kizárólag baleset, illetve tűzeset esetén vennék igénybe. Normális körülmények között a szellőzés magán az alagúton történne, annak természetes lejtése által, s ezt ventilátorok segítenék.

_dsc2854.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Végezetül Burdiga hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják a környezet védelmét, ugyanakkor haladnunk kell a korral, a közlekedést modernizálni kell. Rámutatott, körülbelül két hét múlva, július 15-én zárul a közbeszerzés.

Meggyőződésem, hogy két hét alatt már nem törlik el a tendert. Számunkra ez azért is fontos, mert egy releváns információt kapunk arról, valójában mennyibe is kerülne a gyorsforgalmi útnak ez a szakasza

– mondta hozzátéve, az aláírásgyűjtés egyelőre nem folytatódik, pillanatnyilag nem terveznek forgalomkorlátozó megmozdulást sem, erre ugyanis nincs okuk, hisz folyamatban van a közbeszerzés. Amint ez lezárul, Szádalmáson tartanának majd egy találkozót, ahová az illetékes minisztériumok, a megye, az ÚHP, a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS), az Állami Természetvédelem és más érintett szervezetek képviselőit is meghívnák, s egyebek mellett megtárgyalnák, mi fog történni ezen az útszakaszon, illetve lesz-e rá egyáltalán pénz.

Burdiga azt is elmondta, személyesen tárgyalt Richard Sulík gazdasági miniszterrel, aki biztosította arról, a régió mögött áll, azt szorgalmazza majd, hogy ne szakítsák meg a közbeszerzést, és végül megépüljön az alagút.

Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.