2020. június 27., 11:18

Búcsút inthetünk a Szoroskő-alagútnak?

A helyiek már évtizedek óta várják, hogy végre megépüljön az alagút a Szoroskő-hágó alatt, s így a forgalom elkerülhesse a balesetveszélyes hegyi szakaszt. Még tart az R2-es gyorsforgalmi út érintett szakaszára kiírt versenypályázat, de a kormány több tagja is a projekt ellen foglalt állást. A helyi polgármesterek szerint a kifogások legtöbbje nem állja meg a helyét.

Az R2-es gyorsforgalmi út a tervek szerint a D1-es autópálya szakaszait kötné össze Trencséntől Zólyomon, Losoncon, Rimaszombaton, Rozsnyón és Kassán át. A mintegy 340 km-es útnak eddig csak rövid szakaszait adták át a forgalomnak. A Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) honlapjának tájékoztatása szerint valamivel több mint 260 km-nyi útszakasz van az előkészítés különféle fázisaiban. Ezek közé tartozik a Rozsnyó és a Szádalmás közötti 14,1 km-es szakasz, amelynek része a Szoroskő-alagút is.

A HNonline portál néhány napja arról számolt be, hogy a 4,25 km hosszú alagút sorsa kétséges.

Ezt egyebek mellett azzal támasztotta alá, hogy a projekt nem rendelkezik hatályos építkezési engedéllyel, nem világos, született-e érvényes építményelhelyezési határozat, s nem vásárolták fel a szükséges telkeket. Az INEKO elemzője szerint tavalyig csupán az érintett területek kétharmadát rendezték.

Emellett attól tartanak, veszélybe kerül Szádalmás ivóvízellátása, megdrágul az építkezés, mivel a leendő alagút nyomvonalán barlangok találhatók, továbbá az Állami Természetvédelem (ŠOP) is kifogásokat emelt.

A tender kiírását a szakértők műszakilag előkészítetlennek, elhamarkodottnak minősítették. Andrej Doležal közlekedési miniszter szerint keresik a módját a versenypályázat leállításának. Veronika Remišová beruházásokért és informatizálásért felelős miniszterelnök-helyettes Kassán tett munkalátogatása során úgy nyilatkozott, hogy átértékelik, megvalósítható-e a projekt, amelyet nagyon rosszul készítettek elő az előző kormány idején. A találkozón Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke úgy fogalmazott, a kerület úthálózatának egyik neuralgikus pontjáról van szó, és „nagyon csalódottak” lennének, ha leállna a projekt.

Valójában úgy tűnik, hogy egyszerűen nincs pénz az építkezésre, vagy ami még rosszabb, folytatódik az előző kormányok gyakorlata, és továbbra is csak hitegetik a nehéz helyzetben levő régiónak a lakosságát a különféle beruházásokkal, fejlesztésekkel, ám azok soha nem érkeznek meg.

Szándékos félrevezetés?

A tervezett alagúttal szomszédos települések polgármesterei szerint a fenti kifogások legtöbbjének nincs valóságalapja.

Slavomír Zubriczky, Szádalmás polgármestere úgy véli, szándékos félrevezetés történik. Mint rámutatott,

igaz ugyan, hogy nincs kiadva érvényes építkezési engedély, erre azonban a vonatkozó törvények szerint a közbeszerzés kiírásához nincs is szükség, így ez nem ok a verseny megszüntetésére.

Az építményelhelyezési határozat kapcsán hangsúlyozta, azt a határidő lejárta előtt, 2020. május elejétől további három évre meghosszabbították. Hozzátette, az aktuális, 2020. júniusi adatok szerint az építkezéshez szükséges telkek 95 százalékát felvásárolta az NDS, és mivel még folyamatban van a közbeszerzés, nem választották ki a kivitelezőt, a hátralevő időben rendezni lehet a fennmaradó telkeket.

A polgármester szerint

az Állami Természetvédelem állásfoglalásában nem azt állítja, hogy a projekt természetvédelmi szempontból ne lenne megvalósítható, hanem „alapvető észrevételekről” beszél annak kapcsán, milyen megoldásokkal lehet csökkenteni vagy kiküszöbölni az építkezés környezetre gyakorolt hatásait.

Az előbbi furcsa is lenne, hiszen az engedélyeztetési eljárás korábbi szakaszában, amikor három variáns, két földfelszíni, illetve egy föld alatti megoldás közül kellett választani,

éppen a természetvédők javasolták az alagútépítést, mert a lehetőségek közül ennek a legkisebb a környezetre gyakorolt negatív hatása.

Annak kapcsán, hogy a barlangok, üregek megdrágíthatják az építkezést, illetve veszélybe kerülhet Szádalmás ivóvízellátása, Zubriczky hangsúlyozta, ezekkel már a kezdetektől tisztában vannak a tervezők és a helyiek is, és közösen dolgoznak a megoldáson. Amikor a hidrogeológiai fúrások során kiderült, hogy veszélybe kerülhet a vízforrás, felhívta rá az NDS figyelmét, hangsúlyozva, hogy új forrásra és új vízvezeték építésére van szükség. Most ott tartanak, hogy

megvan az új forrás, elkészült a megépítéséhez szükséges projektdokumentáció, ki van adva a jogerős építményelhelyezési határozat, el lehetne indítani az építkezési engedélyeztetés folyamatát.

Ezt mindenképp szükséges megépíteni, és nem olyan költséges, hogy ne lehetne megvalósítani és folyamatban van a területrendezési eljárás.

Ezt az alagutat már a ’80-as évektől ígérgeti mindegyik kormány. Amikor már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy megvalósuljon, akkor a kormány, amely azt ígérte, hogy elsődlegesen az elmaradott régiókon akar segíteni, pontosan a fordítottját teszi. Az illetékeseknek először is meg kellene látogatniuk a régiót, helyszínelni, becsületesen beszerezni és ellenőrizni minden információt, aztán kellene nyilatkozni, mert a nyilatkozatok alapján egyértelmű, hogy sejtelmük sincs róla, milyen állapotban van a projekt

– állítja Zubriczky.

Szoroskő alagút

Parti Gábor, Körtvélyes polgármestere szerint a környék lakossága szeretné, ha megépülne az útszakasz, aminek köszönhetően biztonságosabb és gyorsabb lenne a forgalom. Mint mondja,

új munkahelyek is létrejöhetnének a régióban, beruházók érkezhetnének, emellett az építés ideje alatt a szállásadók is jól járnának.

Emődi Róbert, Hárskút polgármestere sajnálatosnak tartja, hogy minden kormányváltás után találnak valamilyen kifogást, miért nem épülhet meg a gyorsforgalmi út és az alagút.

Aki hibát keres, az talál. Azt hiszem, ez érvényes a mostani helyzetre is. Nagyon sajnálom, mert az alagút hozzájárulhatna a keleti régió fejlődéséhez, nemcsak közlekedési, közlekedésbiztonsági, hanem gazdasági szempontból is.

 

Újabb tiltakozás jöhet?

Öt évvel ezelőtt több mint 10 ezer aláírást adtak le a kormányhivatalban annak érdekében, hogy megépüljön az R2-esnek ez a szakasza, majd 2017-ben tüntetést szerveztek a gyorsforgalmi út építésének folytatásáért. Múlt héten a petíciós bizottság tagjai ismét összeültek, s a jövő héten sajtótájékoztatón ismertetik az álláspontjukat. Zubriczky szerint biztosan tesznek majd lépéseket ez ügyben, de konkrétumokról egyelőre nem beszélt.   

 Megjelent a Magyar7 hetilap 202/29. számában.

Szoroskő alagút
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.