Teljesen elvetik a Szoroskői alagút megépítését?

2020. június 11., 09:01
ma7

A HNonline portál szerint a szoroskői alagút sorsa továbbra is kétséges. Eddig is számos tényező hátráltatta, most az állami természetvédelmi szervezet is kifogásokat emelt.

A Rozsnyó melletti Szoroskő térségbe 14 kilométeres gyorsforgalmi szakaszt terveztek Kassa felé, amely magába foglalt volna egy 4 kilométeres alagutat is. A beruházás mintegy negyedmilliárd eurós megrendelést jelentett, amelyre bejelentkeztek már olyan óriások, mint a Váhostav vagy a Strabag. Úgy néz ki, hogy a projektre kiírt versenytárgyalás nem csak a takarékoskodás miatt szüntetik meg, az állami természetvédelem is alapvető kifogásokkal jelentkezett, bár a kiírást formálisan még nem szüntették meg.

Már maga a versenytárgyalás meghirdetése hónapokig húzódott még Érsek Árpád miniszterkedése idején.  Az új közlekedési miniszter ezt a projektet tartotta az egyik olyannak, amelyet a takarékoskodás miatt esetleg le lehetne állítani. Kérte is, hogy vizsgálják, mennyire lesz arányos a befektetés hozadéka a befektetett összeghez. Az új miniszter a jelenlegi forgalomhoz soknak tartotta a rá fordított összeget, ellentétben Érsekkel, aki szerint ez az út, végre egy olyan lemaradt régióba vezetne, ahol magas a munkanélküliség.

A HNonline szerint a szoroskői projektje számos aknát rejt magában. Elsősorban azt, hogy a projekt nem rendelkezett hatályos építkezési engedéllyel, és az sem volt világos, hogy hoztak e róla érvényes területrendezési döntést.

A projekt építéséhez még nem vásárolták fel a telkeket sem, az INEKO szekértői szerint, tavalyig csupán az érintett területek kétharmada került kivásárlásra.

A projekt további hátránya az volt, hogy ezt a beruházást egyelőre nem lehetett volna az euro-alapokból finanszírozni, mivel a projekt környezetvédelmi hatástanulmánya tíz évesnél öregebb volt, ami nem felel meg az európai szabványoknak. Ezért még a kormány elemzői is javasolták a hatástanulmány felújítását.

A verseny kiírását a szakértők technikailag előkészítetlennek, elhamarkodottnak tartották. Érsek Árpád exminiszter tervei szerint a versenytárgyalás ebben az évben befejeződhetett volna és a nyertes 2021 februárjában nekiláthatott volna.

A Nemzeti Autópálya Társaság szerint Szoroskő megépítésével a 14 kilométeres szakaszon mintegy 10 percet spóroltak volna az utazók, az egész R2-es megépítésével, természetesen nagyobb lenne a hozadék.

Kövesse facebook oldalunkat is!