2022. október 3., 06:19
Frissítve: 2022. okt. 3. 18:48

Szörnyű baleset Pozsonyban: ötre emelkedett a halálos áldozatok száma

Szinte példátlanul tragikus baleset történt a fővárosban vasárnap éjjel.

baleset
Fotó: HaZZ

Egy buszmegállóban várakozó tömegbe hajtott egy személyautó nem sokkal este 10 óra után a pozsonyi Óvárosban, a Zoch utcánál. A balesetben öten életüket vesztették, legalább tízen megsérültek. 

A balesetet okozó autót a Siketlimpiai Bizottság főtitkára, a 60 éves Dušan Dědeček vezette. 

Zuzana Aufrichtová óvárosi polgármester először öt halálos áldozatról és tíz sérültről számolt be. A mentőszolgálat később pontosította: hárman a helyszínen életüket vesztették, a negyedik áldozatot a mentők próbálták újraéleszteni, sajnos, sikertelenül.

A sérültek száma hat, közülük kettő állapota válságos, őket altatásban tartják. 

kékfény
Fotó:  HaZZ

A sebesültek állapota súlyos, a helyszínen 21 tűzoltó segítette a mentést, többeket a jármű alól kellett kiszabadítaniuk. Úgy tudni az autóban is többen utaztak, a JOJ TV információi szerint a Superb utasai között is van halálos áldozat

A rendőrség szemtanúk jelentkezését várja. Aki a baleset idején a helyszínen tartózkodott, jelentkezzen a 158-as telefonszámon.

Boris Kollár házelnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak és a nulla tolerancia szigorú érvényesítését követelte.

A rendőrség figyelmezteti a gépjárművezetőket, hogy a helyszínelés miatt a környéket lezárták. A helyszínen rendőrök irányítják a forgalmat, ne vezessenek rutinból. Aki teheti, Ligetfalu felé válasszon más útvonalat.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak, a sérülteknek mihamarabbi felépülést kívánt.

Fél kilenc tájban érkezett a hír, hogy a környéken hatalmas dugó van. Akinek nem feltétlenül szükséges, ne menjen arra.

"Feleslegesen kihunyt négy élet, köztük fiataloké is, ez hatalmas tragédia" – írta közösségi oldalán Eduard Heger miniszterelnök. Az elhunytak hozzátartozóinak részvétét fejezte ki, a sérülteknek mihamarabbi felépülést kívánt. 

A sofőr leheletében 1,69 ezrelékes véralkoholszintet mértek – közölte a baleset helyszínén Hamran István országos rendőrfőkapitány. 

"Az ittasság mellett a sebesség túllépése lehetett a baleset másik oka. A helyszínen nem láttam féknyomokat" – mondta. A sofőr elveszthette az uralmát a jármű felett. 
Az 36 éves utas leheletében 1 ezrelékes véralkoholszintet mértek. A sofőr az őrizetbe vételt követően agresszívan viselkedett. 

Roman Mikulec belügyminiszter is a helyszínen járt.

Az áldozatok és a sérültek között diákok is vannak, akik hétfőn kezdték volna meg felsőfokú tanulmányaikat. Ez óriási tragédia"

– mondta. 

A kórházban életét vesztette egy 21 éves nő, ő a baleset ötödik halálos áldozata.  

Az áldozatok közt két fővárosi felsőoktatási intézmény hallgatói is ott voltak. Az egyetemek nyilatkozatot adtak ki a tragédia kapcsán.

Igor Matovič pénzügyminiszter a Facebookon kifejtette, elárvereztetné az ittasan rendőrkézre került sofőrök autóját, de a jogász szakma szerint ez elhamarkodott lépés volna.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök is felkereste a tragédia helyszínét. Virágokat helyezett el, és gyertyát gyújtott.

Sajnos, a tragédiának van magyar vonatkozása is.

 Szlovákiai Siketlimpiai Bizottsága reméli, hogy a baleset nem fog rossz fényt vetni a hallássérült sportolókra.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.