2022. október 3., 14:59

Észszerűtlen, radikális és elhamarkodott Matovič javaslata az alkoholos állapotban használt gépjármű elkobzására

A tapasztalt jogász, Eva Mišíková volt ügyész szerint a pénzügyminiszter javaslatából hiányzik az értelem és a mérték.

Eva Mišiková

„Ma a koalíciós tanácson kíméletlen büntetés bevezetését javaslom azoknak a gépjárművezetőknek, akiknél 1 vagy több ezrelék véralkoholszintet mértek: az az autót, amelyben az ilyen gépjárművezetőt elkapjak, az állam tulajdonába kerül. Vita nélkül. Könyörtelenül. Rögtön a helyszínen” – írta a közösségi oldalán Igor Matovič pénzügyminiszter, aki ráadásul még a kölcsönadott autót is el akarja kobozni ilyen esetben.

Mišíková szerint a pénzügyminiszter javaslatából hiányzik az értelem és a mérték. „Indokolatlan, radikális és elhamarkodott döntésnek tartom, amelyet a megtörtént rendkívül szomorú baleset hatására hoztak. Ez azonban szükségtelenül erőszakos reakció. A Btk. szabályozza, hogy a kimutatott alkohol mennyisége alapján pontosan milyen büntetés szabható ki.

Az elkobzás a büntetés egyik fajtája, de az nem lehet automatikus. Szigorítani kell az alkoholfogyasztás ellenőrzését az utakon, növelni kell azok gyakoriságát”

– tette hozzá Mišíková a pravda.sk szerint.

Még kritikusabb az ügyvéd az olyan autó elkobzásával kapcsolatban, amelynek más a tulajdonosa. Mint mondta, ennek nem látja az okát, így nem is érthet egyet vele. „Ez egy elrugaszkodott laikus vélemény. A teljes kárt a kár okozójának kell megtérítenie. Azt az embert kell megbüntetni, aki kölcsönadta az autóját?... Ez nagyon aránytalan és elhamarkodott javaslat” – fűzte hozzá a volt ügyész.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.