2022. június 7., 17:07

Szímő: Jedlik Ányos mellszobra

Jedlik Ányos 1800-ban született Szímőn.

Jedik Szimő
Fotó: Görföl Jenő

Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, majd Nagyszombatban és Pozsonyban járt iskolába. 17 évesen Pannonhalmán belépett a szerzetesrendbe, s a győri líceumban a természettudományokat tanulta leginkább. A pesti tudományegyetemen 1822-ben matematikából, fizikából és bölcsészetből tett vizsgája után doktorrá avatták, majd pappá szentelték. Tanári pályáját is ekkor kezdte a győri líceum fizika tanszékén.

Jedlik tudós tanár volt, összesen 86 találmányát és felfedezését tartják számon. Közülük a dinamó elvet, illetve az elektromágneses kölcsönhatáson alapuló motort, a „forgonyt” ismerik legtöbben, de sokat emlegetik az 1826-ban szerkesztett szódavízgyártó gépét is.

Tisztelete szülőfalujában, Szímőn rendkívül sokrétű. Mellszobrát, Lipcsey György alkotását a templomkertben állították fel 1993-ban. Talapzatán olvasható: „Az igazak örökké élnek”. 1995-ben, halálának 100. évfordulóján emlékszobát rendeztek be, majd ez 2009-ben átkerült a Jedlik Ház épületébe. Kétévente megrendezik a Jedlik Ányos Emlékünnepséget, amelyen Jedlik-díjat osztanak ki a szlovákiai magyar tudományos élet kiemelkedő személyiségeinek.

Megjelent a Magyar7 2022/22. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.