2023. szeptember 26., 12:59

Szijjártó: a felvidéki magyarság összekötő kapocs

Magyarország érdeke, hogy jó legyen a szlovák-magyar kapcsolat, s ebben az együttműködésben a felvidéki magyarságra mint összekötő kapocsra és erőforrásra tekintünk – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kelet-szlovákiai látogatása alkalmával a borsi Rákóczi-kastélyban. Hozzátette, a Szövetséggel való megállapodás alapján a kormány folytatja a felvidéki magyar közösséget támogató programjait.

2023-09-26 Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, kelet-szlovákiai látogatás, Borsi
Galéria
+23 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Szijjártó Péter rámutatott, a magyar-szlovák együttműködés folyamatos fejlesztése a magyar külgazdasági stratégia egyik kiemelt helyén szerepel. Magyarországnak Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, 14 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalommal.

Minél sikeresebb Szlovákia gazdaságilag, annál sikeresebb Magyarország, és ez fordítva is igaz, a gazdaságilag sikeres Magyarország hozzájárul Szlovákia gazdasági sikerességéhez.

Ezek fontos okok, ami miatt mindig jó kapcsolatra törekszünk Szlovákiával, de van ennél egy még fontosabb ok: az a kis híján félmillió magyar ajkú ember, aki a Felvidéken él. Mondhatnám azt is, van kis híján félmillió okunk arra, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok folyamatos fejlesztésén dolgozzunk, hogy jóban legyünk Szlovákiával” – fogalmazott.

2023-09-26 Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, kelet-szlovákiai látogatás, Borsi
Fotó:  Fábián Gergely

Szijjártó Péter elmondta, a délelőtt folyamán a Szövetség elnökségével áttekintették Magyarország és Szlovákia kapcsolatrendszerét, a felvidéki magyarság helyzetét és a szlovákiai parlamenti választások előtti helyzetet, a kampány jelenlegi állását. Megállapították, hogy az elmúlt években szép eredményeket sikerült elérni, amiben fontos szerepet játszott a felvidéki magyarságnak az anyaországgal fenntartott szoros kapcsolata.

Arról szeretném önöket biztosítani, az anyaország, mint ahogy eddig is, a jövőben is minden létező támogatást megad ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösség sikeres közösség legyen és így hozzá tudjon járulni a közösen íródó szlovák-magyar sikertörténethez”

– mondta.

A sikerek között említette a Felvidéki Gazdaságfejlesztési Programot, melynek keretében kis híján 4000 vállalkozás kapott összesen 43 milliárd forintot, ami által 82 milliárd forintnyi beruházás jött létre Szlovákia déli részén.

Rámutatott, hogy 2010 óta 16-tal több ponton lehet átkelni a szlovák-magyar határon, a mai nap során átadják a 38. határátkelőt is, és még az idén ez a szám 40-re emelkedik.

Mint mondta, 40 ezer gyermek kapott oktatási-nevelési támogatást, az óvodafejlesztési program keretében 30 új óvoda és bölcsőde épült a Felvidéken, 162 pedig megújult. Mindemellett 115 templom felújításához is hozzájárult az anyaország.

2023-09-26 Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, kelet-szlovákiai látogatás, Borsi
Fotó:  Fábián Gergely

Kiemelte, folytatódnak a felvidéki magyar közösség támogatása szempontjából kulcsfontosságú programok. „A Szövetség kérésére és a Szövetséggel való megállapodás alapján az anyaországból a felvidéki közösségnek juttatott támogatási programokat a jövőben is folytatni fogjuk” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Megjegyezte, ezek sikeréhez nagy segítséget jelent, ha maga a Szövetség is sikeres. A felvidéki magyarság érdekérvényesítése szempontjából is fontos a parlamenti képviselet, amely nélkül nehéz eredményeket elérni.

Nagy tisztelettel kérek minden Felvidéken élő magyart, hogy szombaton vegyen részt a szlovákiai parlamenti választáson, éljen azzal a lehetőséggel, hogy egységes magyar pártra is lehet szavazni.

Éljenek a magyarok azzal a lehetőséggel, hogy egy erős, az itteni magyarság erejét egyesíteni képes pártra is nyílik lehetőség szavazni. Amennyiben ez az egységes magyar párt kellő támogatást kap a magyar emberektől, akkor a magyar képviselet vissza tud térni a szlovákiai nemzeti tanácsba” – fogalmazott Szijjártó Péter. 

2023-09-26 Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, kelet-szlovákiai látogatás, Borsi
Fotó:  Fábián Gergely

„Nekünk Magyarországon az az érdekünk, hogy jó legyen Szlovákia és Magyarország együttműködése, jó legyen a kapcsolat. Mi ebben a kapcsolatban, ebben az együttműködésben a felvidéki magyarságra mint összekötő kapocsra és erőforrásra tekintünk.

Ez minél erősebb, annál nagyobb hozzájárulást tud adni a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéséhez”

– tette hozzá.

A miniszter rámutatott, a Felvidék is hosszú évekig küzdött a szétszakítottsággal, aminek politikai lenyomata is volt több párt képében. Mára azonban sikerült elérni, hogy a magyar erő egy pártban koncentrálódik. Köszönetet mondott az MKP-ból, az Összefogásból és a Hídból a Szövetségbe igazoló és ott maradó politikusoknak, hogy a magyarság érdekét tartották és tartják szem előtt, s kellő sorrendet tudtak felállítani a magyar közösség érdeke és a saját személyes érdekeik vagy büszkeségük között.

2023-09-26 Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, kelet-szlovákiai látogatás, Borsi
Fotó:  Fábián Gergely

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke rámutatott, a magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően ez a régió is rengeteget fejlődött, viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy ez elsősorban a mindenkori szlovák kormány feladata lenne, azonban amíg nincs képviseletünk a parlamentben, addig erről a régióról is rendre megfeledkeznek a szlovák politikusok. Csak és kizárólag magunkra számíthatunk, hangsúlyozta.

Mint mondta, a közösségünk a múlt évben, a megyei választások során megmutatta, hogy van ereje.

A feladatunk szombaton az, hogy ezt a sikert megismételjük. Közösségünkben van erő és van lehetőségünk is arra, hogy ismét legyen érdekképviseletünk a parlamentben”

– mondta Forró Krisztián.

2023-09-26 Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, kelet-szlovákiai látogatás, Borsi
Galéria
+23 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.