2021. augusztus 23., 20:00

Szeptemberben megtelik élettel a Perbetén ma átadott Napraforgó Bölcsőde és Óvoda

A magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Perbetei Református Egyházközségnek nyújtott 352 millió forintos támogatásból másfél év alatt felépült, és korszerű berendezéssel gazdagodott a helyi Napraforgó Bölcsőde és Óvoda, amely avatóünnepségét augusztus 23-án tartották. A rendeltetésének átadott perbetei intézmény a program keretében felépülő 33 hasonló óvoda és bölcsőde közül 24. a sorban.

A szalagátvágás ünnepi pillanata
Galéria
+4 kép a galériában
A szalagátvágás ünnepi pillanata
Fotó: Varga Tibor AFIAP

Az esemény fő szónoka Grezsa István, a program koordinálásáért felelős miniszteri biztos volt, s a jelenlevőket Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és elődje, Fazekas László, valamint a gondolatait a sokadalommal szintén megosztó Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke is. Az igehirdetési szolgálatot Rákos Loránt lelkészi főjegyző végezte. Az ünnepségen elhangzottak továbbá Erdélyi Adél helyi lelkipásztor üdvözlő szavai, valamint Nagy Béla nyugalmazott lelkész saját nemes tettét indokló szavai is, aki a családi háza melletti egyhektáros telket adományozta a Perbetei Református Egyházközségnek erre a célra.  

Az esemény fő szónoka Grezsa István, e program koordinálásáért felelős miniszteri biztos volt.
Az esemény fő szónoka Grezsa István, a program koordinálásáért felelős miniszteri biztos volt.
Fotó:  Varga Tibor AFIAP

Az ünnepélyes szalagátvágás után az érdeklődőknek Erdélyi Zoltán lelkipásztor mutatta be a jelenkor követelményeinek minden szempontból megfelelő intézmény épületét. Grezsa István miniszteri biztos hangsúlyozta:

Mi, magyarok úgy erősítjük meg egymást a Kárpát-medencében, hogy közben békejobbot nyújtunk a velünk élő népeknek“.

Azt azonban egyfajta megváltoztatandó önkorlátozásnak nevezte, hogy egyes magyar gyerekeket szlovák óvodákba járatnak a szüleik. Szerinte anélkül kell átrendezni a nemzetiségi viszonyokat, hogy az helyi szinten, akár a nemzetiségek között is bármilyen érdeksérelemmel járna. Beszédében a magyarságunk, nemzettudatunk megtartásán-építésén kívül az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték utolsó részében feltűnő keresztre is utalt, ami nekünk irányt mutat Európában.

Hitet tett amellett, hogy a jövőben is a kereszt által mutatott úton kell haladnunk, bátran vállalva a közben felmerülő akadályokat, nehézségeket.

Bízik abban, hogy azon ellenzékiek hangja, akik ma nem ezen az úton kívánnak haladni, idővel majd elhalkul...

A helyi lakosság együtt ünnepelt a hazai és magyarországi vendégekkel.
A helyi lakosság együtt ünnepelt a hazai és magyarországi vendégekkel.
Fotó:  Varga Tibor AFIAP

„Az illetékesek az épületet idén május végén kollaudálták, a szükséges dokumentumokat pedig júniusban nyújtottuk be az illetékes minisztériumba. Majd megkaptuk az engedélyt ahhoz, hogy szeptember 2-átől fogadhatjuk a kicsiket. A beíratásukra múlt héten került sor: ősztől majd 1 osztályban legalább 15, de lehet, hogy 17 jövendő óvodással és 1 csoportban 6 bölcsődés gyermekkel foglalkozunk. Éppen folyamatban van az új intézmény dolgozóinak a kiválasztása. Az önkormányzati óvoda igazgatóságával is tárgyalunk arról, hogy mivel nincs szükségük a meglevő 4 óvónőjük mindegyikére, esetleg közülük valakit ezentúl mi alkalmaznánk. Az intézményünk két igazgatójának személyéről is holnap születik döntés“ – mondta el a Ma7-nek Erdélyi Zoltán.

Tündöklő "Napraforgó" az esőben is kitartó érdeklődőkkel
Tündöklő "Napraforgó" az esőben is kitartó érdeklődőkkel
Fotó:  Varga Tibor AFIAP

Az épületet a két ismert komáromi műépítész, Csémy Olivér és Krisztián fia tervezte, a kivitelezője pedig az ifjúságfalvai Szabó László cége volt. A központi részében összefutó három épületszárnyban összesen 12 gyermek bölcsődei és 2x20 kicsi óvodai ellátását engedélyezték. Az illetékesek a kicsiket felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül fogadják a majdan külön igazgatóság alatt működő bölcsődében és óvodában. Feltételként csak azt szabták, hogy a szülők vállalják a gyermekeik magyar nyelvű, vallásos neveltetését. Egyébként a faluban jelenleg egy-egy magyar és szlovák községi óvoda 2-2 osztállyal működik, bölcsőde azonban már régen nincs, pedig arra is van igény.

Épületmustrára is lehetőség nyílt.
Épületmustrára is lehetőség nyílt.
Fotó:  Varga Tibor AFIAP

Erdélyi Zoltán korábban hangsúlyozta:

Hiszünk abban, hogy a létesítmény megnyitása a helyi magyar jövő építéséhez vezető újabb lépés, amely egyúttal a felvidéki magyar közösség, illetve a reformátusság és az egész magyar nemzet növekedését is szolgálhatja. Valójában a felépülő intézményt majd a gyerekek töltik meg élettel, akik között lehetnek közösségünk majdani vezetői és további értékes tagjai is”.
jelenlevőket Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte.
A jelenlevőket Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte.​
Fotó:  Varga Tibor AFIAP
A díszvendégek is végigjárták a minden igényt kielégítő termeket.
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.