magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. május 16., 12:12

Újabb lépés a magyar jövőért

Pár héten belül megnyitja kapuit a perbetei Napraforgó Bölcsőde és Óvoda, amelynek alapkőletételénél médiacsaládunk is jelen volt. A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja bőkezű támogatásának köszönhetően a 2019 nyarán elkezdődött munkálatok nemrég véget értek. A részletekről Erdélyi Zoltán református lelkipásztorral beszélgettünk. 

napraforgó
Fotó: Magyar7

Eredetileg azt tervezték, hogy már 2020 őszén fogadják az első nebulókat. Miért késett egy évet a nyitás?

A magyar kormánytól 910 ezer eurót kaptunk a Napraforgó építésére és további 69 917 eurót a berendezésre, amit ezúton is nagyon köszönünk! Ugyancsak köszönet illeti 91 éves szolgatársamat, Nt. Nagy Béla nyugalmazott lelkipásztort, aki a háza melletti egyhektáros telket a Perbetei Református Egyházközségnek ajándékozta. Folyamatosan azért imádkozik, hogy megélhesse az intézményünk megnyitását.

Az épületet a két komáromi műépítész, Csémy Olivér és fia, Krisztián tervezte, a kivitelezője az ifjúságfalvai Szabó László cége volt. Mivel elhúzódott az építkezéssel kapcsolatos ügyintézés, az eredeti időpontnál később indulhatott az építkezés.

A munkálatok így is másfél év alatt befejeződtek. Éppen folyamatban van a kollaudáció, de a pontos nyitás időpontja már nem tőlünk, hanem az illetékes minisztériumoktól függ. Legkésőbb idén szeptemberben azonban a bölcsődét és az óvodát is mindenképpen meg szeretnénk nyitni.

Hány gyermek befogadására alkalmas a bölcsőde és az óvoda?

A központi részben összefutó három épületszárnyban összesen 12 gyermek bölcsődei és 2x20 gyermek óvodai ellátására kaptunk engedélyt, tehát a foglalkoztatásukhoz, altatásukhoz szükséges termeket, továbbá korszerűen felszerelt konyhát, étkezdét, raktárakat, több mellékhelyiséget és irodát kellett kialakítani.

Az említett támogatásból már be is rendeztük a termeket. Egyébként a falunkban jelenleg egy magyar és egy szlovák községi óvoda működik 2-2 osztállyal, bölcsőde azonban már régen nincs, pedig arra is van igény. Mi a szebb magyar jövőt tervezzük, és hiszünk benne, hogy ezt leginkább az egyházi intézmény biztosíthatja, hiszen a faluvezetés négyévente változhat.

Örvendetes, hogy sok fiatal pár itthon marad, ők házépítésre alkalmas telket is vásárolhatnak. Jelenleg több az érdeklődő, mint az eladó parcella.

Számukra egy 8 lakásos tömbház is épül, amely után újabb hasonlót is terveznek. Sőt, a kedvező telekárak miatt máshonnan is költöznek ide fiatalok, akik remélhetőleg utódot is vállalnak. A gyerekeknél nem számít a felekezeti hovatartozás, valamennyit fogadjuk a majdan külön igazgatóság alatt működő bölcsődében és óvodában. Feltételként csak azt szabjuk, hogy a szülők vállalják a gyermekeik magyar nyelvű, vallásos neveltetését. Tárt karokkal várjuk őket. Megjegyzem, az óvodai és a bölcsődei ellátás nálunk sem kerül többe, mint az állami vagy megyei hozzájárulással működő községi intézményekben. 

napraforgó
Fotó:  Magyar7

Folyamatban van a kicsik beíratása és a személyzet biztosítása?

Perbetéről és a környékről nagyon sokan érdeklődnek az állások iránt. A későbbiekben gyülekezetünk presbitériuma az intézményeinkbe beíratott gyermekek száma alapján dönt a két igazgató személyéről és az alkalmazottak létszámáról.

Mivel még folyamatban van a hivatalos engedélyeztetés, az országszerte májusra időzített óvodai beíratást kissé későbbre halasztjuk.

Az engedélyeztetési eljárás befejezése után talán már májusban vagy júniusban fogadhatjuk a jelentkezéseket. Helyi és távolabbi érdeklődők már most is vannak, s a szülők akár úgy is határozhatnak, hogy ha például korábban községi oviba íratták a gyermeküket, a hivatalos megnyitónk után áthozhatják hozzánk. Egyébként a bölcsődei nyitás nincs őszi tanévkezdéshez kötve, az bármikor lehetséges. 

Miben rejlik a Napraforgó vonzereje, miért érdemes ezt választani?

Abban bízunk, hogy a faluközpontban, nagyon kellemes környezetben megnyíló, korszerűen berendezett Napraforgó szellemisége, a vallásos és erkölcsös életre való nevelés sokak számára vonzó lehet. Ez egy szívvel-lélekkel épített, nagyon átgondolt tervezésű és kivitelezésű épület, amely biztosítja a lehető legtöbb napfényt, ami szükséges az egészség megőrzéséhez.

A munkatársak kiválasztása során is a gyermekbarát, kedves, türelmes jelentkezők részesülnek előnyben, akik lelkiismeretesen foglalkoznak majd a kicsikkel. Hiszünk abban, hogy a létesítmény megnyitása a helyi magyar jövő építéséhez vezető újabb lépés, amely egyúttal a felvidéki magyar közösség, a keresztyénség, illetve a reformátusság és az egész magyar nemzet növekedését is szolgálhatja.

Az intézményt a gyerekek töltik meg élettel, akik között felnőhetnek közösségünk majdani vezetői és további értékes tagjai. Az engedélyeztetési eljárás befejezése után talán már májusban vagy júniusban fogadhatjuk a jelentkezéseket.

Megjelent a Magyar7 2021/19. számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.