2022. május 30., 14:17

Rimaszombat: Tompa Mihály szobra

Tompa Mihályt, Petőfivel és Arannyal együtt, a 19. századi népies költészet egyik legjelesebb alakjának tartja az irodalomtörténet. Rimaszombatban született, és szinte egész életében Gömörben tevékenykedett. Volt református lelkész Bején és Hanván, itt is van eltemetve.

tompa
Fotó: Görföl Jenő

A gömöri magyarok mindig saját hősükként tekintettek Tompa Mihályra. Nem véletlen, hogy a vármegye központjában, Rimaszombatban méltó emléket kívántak állítani a költőnek. Szobrát, Holló Barnabás alkotását 1902. június 4-én, a nem sokkal korábban épült megyeháza mellett, a városközpont szépen kialakított terén (amelyet ma Tompa Mihály térnek neveznek) nagy ünnepélyességgel leplezték le.

Sorsa, akárcsak Petőfi pozsonyi szobráé, rendkívül viszontagságos volt. 1919-ben a cseh légiósok ezt is le akarták dönteni, de az új állam akkor kinevezett főispánja, Janko Jesenský író megmentette. Sorsát azonban nem kerülhette el, 1946-ban mégis ledöntötték, de részeit a helyiek megmentették.

1960-ban sikerült újra felállítani, bár nem az eredeti helyén. Végül 1994-ben visszakerült a szobor a térre, igaz nem pontosan az eredeti helyére. 2017-ben azonban Csütörtöki András restaurálta, s végül eredeti helyén, a tér közepén állították fel ismét Tompa Mihály szobrát Rimaszombatban.

Megjelent a Magyar7 2022/21. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.