2023. november 12., 15:45

Pávatánc a nyugdíj(asok) körül

Még jóformán hivatalba sem lépett az új kormány, de a nyugdíjak körüli csetepaté már elkezdődött, a témával kapcsolatban csupán a portálunkon már nyolc cikket olvashatunk novemberi keltezéssel, de október 30-án is két hír jelent meg. Nem véletlen, hogy a legmarkánsabb szavazói bázissal bíró közösség mennyire fontos minden politikusnak és pártnak. Ha az országos politikáról van szó, nehéz nem az érdekek szűrőjén keresztül nézni a dolgokat, azonban az önkormányzatok ebben az esetben is mostohagyereknek számítanak.

nyugdijasnap-vasaruton
Galéria
+5 kép a galériában
Idősek napja Vásárúton
Fotó: Lacza Gergely

Október közepén a nyugdíjak valorizációjától volt hangos a sajtó, majd a 13. havi nyugdíj kifizetése körüli visszásságokról olvashattunk, az új kormány pedig azt tervezi, hogy jövőre az átlagnyugdíjnak megfelelő 13. nyugdíj lesz kifizetve. A Milan Krajniak volt munkaügyi miniszter nevéhez fűződő „szülői nyugdíjhoz” az új kabinet egyelőre nem nyúlt hozzá, azonban azt az éves juttatás helyett havonta, 12 részben kívánják kifizetni. Az új munkaügyi miniszter, Erik Tomáš garantálja, hogy jövőre öregségi nyugdíj címén több mint 600 eurót fizetnek ki, de az egyéb nyugdíj sem lehet kevesebb 300 eurónál. A minisztérium egyszeri átalányjuttatást is ígér, minden nyugdíjas számára egységes áron.

Erik Tomáš
Fotó:  TASR
Mivel az alkotmány törvénybe foglalja a szülői nyugdíjat, Tomáš úgy módosítaná a rendszert, hogy az utódok a jövedelemadójuk két százalékát fizethetik majd nyugdíjas szüleiknek, azonban ezt a módosítást az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány zsarolásnak tekinti, ugyanis szerintük ellehetetleníti a betegeket és időseket segítő szervezeteket és egy mesterséges vetélkedést, harcot kezdeményez az időseket támogatók között. Ugyanezt fogalmazta meg később az ellenzéki KDH is, a Keresztény Unió pedig azt állítja, hogy a szülői nyugdíj 90%-a is elveszhet.

Tomáš válaszként kifejtette, hogy a szülői nyugdíj módosítása nem a civil szektor ellen irányuló támadás, és ugyan valóban csökkenhet a civil szervezetekhez a jövedelemadók két százalékából befolyó támogatási összeg, az korántsem lesz olyan drasztikus, mint ahogy egyesek prognosztizálják, mivel sokan továbbra is azokat a szervezeteket fogják támogatni, amelyeket eddig is.

Forró Krisztián
Fotó:  ma7.sk

Megszólalt Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is, aki a 13. nyugdíj kapcsán elmondta, hogy érti a nyugdíjasok csalódottságát,

hiszen a jelenlegi kormánypártok választások előtti ígérgetései alapján nagyobb összegre számítottak, ráadásul még ebben az évben, nem pedig csak jövő év végére.”

Forró a szülői nyugdíj átalakítását vagy esetleges megszüntetését sem tartja jó ötletnek.

nyugdijasnap-vasaruton__0
Idősek napja Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

Az országos politika óceánjáról most evezzünk át a régiók vizeire. A községekben általában ebben az időszakban rendezik meg az idősek napját, amikor is az önkormányzatok a nyugdíjasok tiszteletére ünnepi műsort szerveznek, továbbá köszöntik a jubilánsokat.

A helyi önkormányzatokról a regnáló kormányok mindegyike szeret megfeledkezni, de a „piszkos” munkák elvégzésére azért mindig jónak bizonyulnak, akár ingyen vagy nevetséges összegek ellenében is, mert hát lejjebb már nem lehet tolni a felelősséget. Még az a szerencse, hogy a községek esetében még működik valamiféle önvédő mechanizmus, az összeszokottságnak köszönhetően, mert hát ilyenkor nagyon fontos, hogy lényegében mindenki ismeri a másikat. Veszélyhelyzet esetén is szinte csak az önkormányzatokra támaszkodhattunk, klasszikus példa erre a Covid időszaka.

De térjünk vissza az idősek napjára. Nem kis „bűvészkedésre” van szükség az önkormányzatok részéről, hogy a gáz- és villanyszámlák meg ki tudja még milyen költségek kifizetése után jusson még pénz arra is, hogy vendégül lássanak több száz nyugdíjast. De ahogy a Queen utolsó slágerében is éneklik, a show-nak folytatódnia kell, a nyugdíjasokat nem hagyhatják cserben. Így aztán Deák Bill Gyula klasszikus nótájából idézve elmondhatjuk, hogy ilyenkor ott van „a postás, a rendőr, a villanyszerelő, a szomszéd, a gázos és a díjbeszedő, a handlé, a szódás és a képkereskedő, a házmester, a fia és a kéményseprő”, és mindenki önzetlenül, fizetség nélkül besegít.

nyugdijasnap-vasaruton_
Idősek napja Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

Nem volt ez másképpen Vásárúton sem, ahol a helyi önkormányzat a község kulturális bizottságának segítségével szombaton ünnepelte a falu nyugdíjasait a kulturális központban. A jubilánsok köszöntése után az óvodások néptánccal lepték meg az időseket, később pedig felcsendült a muzsika és aki bírta, akár hajnalig is mulathatott. Még egy fotósarok is a nyugdíjasok rendelkezésére állt, és azok, akik fotózkodtak, a frissen készült fényképeket – a jó öreg Polaroid gépek mintájára – azonnal meg is kapták.

nyugdijasnap-vasaruton__1
Idősek napja Vásárúton
Fotó:  Így tedd rá! - Vásárút
Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött”,

hangzott el Sütő András gondolata a megnyitó elején Poloma Klaudia önkormányzati képviselő tolmácsolásában, aki aláhúzta, hogy mind a családjuknak, mind az önkormányzatnak nagyon fontosak azok, akiket ünnepelnek, hiszen ők évtizedekig dolgoztak a faluért, építették, szépítették. Török Gergely polgármester kiemelte, hogy az ünnepélyen helyet foglalók tapasztalatai, munkája révén létrehozott alapokon is nyugszik a falu.

Az információ, a tudás és a bölcsesség összessége jelenti az erőt, amit önök adnak nekünk. Legyen ez az alkalom az elismerés mellett a köszönet és a megbecsülés kifejezése is”,

hangsúlyozta a polgármester.

torok-gergely
Török Gergely
Fotó:  Lacza Gergely
nyugdijasnap-vasaruton
Galéria
+5 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.