2023. július 26., 08:24

Kiderült, hogy hányan kapták már meg a szülői nyugdíjat!

A nyugdíjasokat érintő legnagyobb változás az idei évben a szülői bónusz/nyugdíj bevezetése volt, amellyel akár több száz euróval is bővült a szépkorúak bevétele.

nyugdíjas - idős
Fotó: pixabay.com

Ennek oka, hogy a bónuszt idén egyösszegben fizették ki. A Szociális Biztosító most azt is közölte, az általuk eddig elbírált igények száma meghaladta az 1,158 milliót. Júliusra már több mint 887 ezer szülői nyugdíjat folyósítottak, jelenleg is 17 500 kérelmet bírálnak el, ugyanakkor hozzávetőleg 3 ezret dolgoznak fel havonta az új öregségi nyugdíj iránti kérelmekkel együtt.

Azt is fontos megemlíteni, hogy eddig több mint 10 ezer esetben pontosításra is szükség volt a belügyminisztérium természetes személyek nyilvántartásából származó pontatlan adatokkal kapcsolatban.

Fontos információ, hogy az idei év augusztusának végéig kell ugyanakkor jelezni a biztosító felé azt is, ha jövőre a gyermek nem szeretné, ha a befizetett elvezetéseiből szülei megkapják a bónuszt, vagy esetleg a korábbi ilyen döntését szeretné megváltoztatni, esetleg más személynek szeretné a bónuszt juttatni.

Mi az a szülői bónusz?

Az idei évtől minden dolgozó gyermek hozzájárulhat szülei nyugdíjához, befizetett járulékaik 1,5+1,5 százalékát juttathatják szüleiknek. A kiindulási alapot a gyermek két évvel ezelőtti jövedelme adja. A szülői bónusz összegét maximalizálták, legfeljebb a szlovákiai átlagkereset 1,2-szeresében számítják ki. 

2022-ben egyébként több mint 19 200 gyermek nem kívánt szülői bónusszal segíteni szüleinek úgy, hogy az neki semmilyen kiadással nem járt volna.

Idén egész évre egy összegben kapták meg a szülői nyugdíjat a nyugdíjasok. Jövőre már havonta utalják az összeget.

A legfontosabb információk a szülői bónusz kapcsán:

  • idén fizetik ki első alkalommal;
  • akkor jogosult rá valaki, ha Szlovákiában dolgozó gyermeke 2021-ben fizetett nyugdíjbiztosítást; 
  • szeptemberig mindenki értesítést kap a bónusz nagyságáról;
  • idén egyszerre került kifizetésre, jövő évtől havonta;
  • nem kellett kérvényezni;
  • nem kap bónuszt a nyugdíjas, ha a gyereke nem járul hozzá, csaknem 20 ezer ilyen kérvény érkezett a Szociális Biztosítóhoz;
  • csak az egyik szülőnek is kérhették a szülői bónusz kifizetését, nem kell mindkettőnek, de ezt is kérvényezni kellett;
  • a havi összeg a munkavállaló két évvel ezelőtti éves bruttó jövedelmének az 1,5 százaléka;
  • a maximális összege 2023-ban 21,80 euró havonta egy szülőnek egy gyerek után, jövőre az átlagjövedelemmel együtt ez az összeg is emelkedni fog;
  • jövőre akkor kap magasabb összeget, ha az adott gyermek éves jövedelme magasabb volt 2022-ben mint 2021-ben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.