2023. június 18., 15:52

Diszkriminatív a szülői bónusz?

Szülői nyugdíjra azok jogosultak, aki öregségi nyugdíjban, a nyugdíjkorhatár betöltése után folyósított rokkantsági nyugdíjban, valamint a nyugdíjkorhatár betöltése után folyósított szolgálati nyugdíjban részesülők jogosultak, ha a jogosult gyermeke 2021-ben társadalombiztosítási díjat fizetett.

nyugdíjas - idős
Fotó: pixabay.com

Annak a nyugdíjas szülőnek a gyermeke, aki a nevelőszüleinek kíván fizetni, vagy aki a szülői nyugdíj folyósítását ki akarja zárni, ezt a szándékát be kell, hogy jelentse a Szociális Biztosítónak.

Szülői nyugdíjra legkorábban 2023. januártól jogosultak a nyugdíjasok, az első évben – azaz idén – 2023. szeptember végéig dönt a Szociális Biztosító a szülői nyugdíjra való jogosultságról, amiről írásos határozatot is kiküld az érintetteknek, írja a pravda.sk portál.

Nem minden nyugdíjas jogosult rá

A legtöbb gazdasági szakember szerint azonban a szülői nyugdíj diszkriminatív, mivel különbséget tesz a nyugdíjasok közt. A szülői bónusz nem jár ugyanis azoknak a szülőkre, akiknek gyermekei külföldön dolgoznak, akik nem dolgoznak vagy akik rokkantak. Van, aki több tíz euróval többet kap a nyugdíjához, van, aki semmit. „Sok a joghézag a szülői nyugdíjrendszerben” – bírálta Jozef Mihál volt munkaügyi miniszter a bevezetett újdonságot.

A rendszer szerinte állítólag megjutalmazza a szülőt azért, hogy felnevelte a gyereket, és ahogy mondani szokás, jól nevelte fel. Ez azt jelenti, hogy dolgozik, nincs nyilvántartva munkanélküliként, járulékot fizet, és minél többet keres, annál magasabb lesz a szülő szülői nyugdíja. „Első pillantásra mindez nagyon jól fest” – tette hozzá Mihál.

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy ezzel a szülőket gyermekvállalásra ösztönzik, mert így magasabb nyugdíjuk lesz.

De vegyünk például egy olyan helyzetet, amikor egy nyugdíjasnak van egy lánya, és ez a lány is úgy dönt, hogy szül egy gyereket. Ez a lány, mivel úgy döntött, hogy vállal még egy gyereket - amivel egyébként hozzájárul Szlovákia jobb demográfiai fejlődéséhez, amit méltányolnunk kellene -, vagyis nem dolgozik, mert otthon van a gyerekével. Az állam biztosítottja, az állam fizeti utána a biztosítást, de csak nagyon keveset” – magyarázta Mihál a Pravdának adott interjújában.

A katonák és a rendőrök szülei is kapnak szülői bónuszt

Sok szakértő már a szülői bónusz jóváhagyásakor is diszkriminatívnak nevezte azt, hiszen nem minden idős kap pénzt az utódjától. Körülbelül minden ötödik nyugdíjas nem kapja meg azt. Éppen ezért a Sme rodina koalíciós képviselői, Miloš Svrček és Jozef Lukáč úgy döntöttek, hogy legalább egy kicsit javítanak a helyzetet.

Míg az első jóváhagyott változatban még több volt állami alkalmazásban lévő nyugdíjas szülő sem kaphatta meg azt, a változásokat követően már ők is kaphatnak szülői nyugdíjat.

Körülbelül 50 000 állami alkalmazottról volt szó, aki szolgálati nyugdíjat kapnak – katonák, rendőrök, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat munkatársai, a Szlovák Titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Börtön- és Igazságügyi Őrség, valamint Pénzügyi Igazgatóság alkalmazottai.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.