magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. szeptember 3., 18:20

Nyitott pincék az idén kicsit másképp

Kevesebb borász nyitotta meg pincéit a nagyközönségnek, hiányzott a megszokott akácillat. Eddig nem tapasztalt, a járványügyi előírásokból következő kellemetlenségek kísérték az idei nyitott pincék napját Kisgéresen. Mindezek ellenére mégis jó, hogy volt.

Kisgéres pince
Fotó: Molnár Gabriella

A Polyhos Polgári Társulás a szakmai tanácsadója az Akácillat – nyitott pincék napja hagyományos kisgéresi rendezvénynek. Ötletgazdája Géresi Pál, a társulás elnöke. Kérem, meséljen szervezetük történetéről.

A ’90-es évek végétől, több mint egy évtizedes helyi képviselői ténykedésem alatt szívügyem volt a szőlő- és borkultúra szintjének továbbfejlesztése, ám ez akkor még süket fülekre talált. 2006-ban a falu közössége Furik Csabát választotta polgármesternek, aki a mai napig szorgoskodik közösségünkért. A választmány is lecserélődött, túlnyomó többségben a képviselők maguk is borászkodnak, így képesek tenni a szőlő- és borkultúra renoméjának növeléséért. Ennek köszönhetően vett jó irányt a kisgéresi bor sorsa. 2009-ben első ízben rendeztünk újborkóstolót egy kis gasztronómia csalogatóval, amire meghívtuk a környék borászait is, majd májusban először nyitottuk meg a pincéinket a nagyközönségnek. A környék tanulni, fejlődni vágyó borászainak szakmai előadást szerveztünk. A polgári társulás megalakulásának szükségét az indokolta, hogy 2014 novemberében a választásokból kikerült új önkormányzat egy része már nem támogatta a jó úton haladó borturizmust. Ezért 2015 januárjában bejegyeztük társulásunkat, hogy szervezetten folytathassuk tevékenységünket. Azóta is rendszeresek a rendezvényeink, melyeken a borkultúrához a gasztronómiát társítjuk. Minden alkalommal a mesebeli hármas szám a kabalánk, mindig ennyifajta hagyományos étellel készülünk, így támogatva például a géresi béles vagy a csigatészta kultuszát.

Mit takar a Polyhos név?

A tokaji borvidéken és a környékünkön is őshonos magyar, nem direkttermő szőlőfajtát. A szakirodalom már 350 évvel ezelőtt említi. Egy ideje azért nem ültetik Tokaj-Hegyalján, mert ha megtámadja a botritisz, elrohad, nem aszúsodik, nincs gazdasági jelentősége. Kisgéresben viszont a mai napig termesztjük, az itteni természeti adottságokat jobban viseli, ráadásul kuriózumszámba megy.

Kisgéres pince
Fotó:  Molnár Gabriella

Az Akácillat névnek mi az eredete?

Sokat jártam a tokaji borvidék fesztiváljait, és azon gondolkodtam, mire lehetne felfűzni egy helyi rendezvényt, mivel lehetne igazán géresivé tenni. A 83 torokból nyíló 317 tufapincerendszer egy akácerdő ölelésében található. Megfigyeltük, hogy az emberek akkor szeretnek Géresbe járni, amikor májusban virágzik az akác. Ezt a két körülményt összeházasítva született meg a rendezvény neve, az Akácillat. A polgármester támogatásával 2009-ben szerveztük meg az első ilyen hétvégét. A rendezvényt a környékbeli fellépők és kézművesek jelenléte színesítette. 2014 októberében a megyei turisztikai hivatal igazgatónője meghívta a kassai kerület borászait Várhosszúrétre egy háromnapos borász- és kézműves- összpontosításra. Mi, géresi borászok elsőként itt tudtuk meg, hogy az illetékes megyei régiófejlesztési és turisztikai szakemberek már évekkel korábban, az országos borászút feltérképezése során jártak az Akácillaton. Betértek a nyitott pincékbe, feltérképezték a rendezvényt, amelyben erős turisztikai potenciált láttak. Jelezték, minden esélye megvan annak, hogy rendezvényünk felkerüljön a megye top 10-es listájára. 2015-től Kassa Megye Terra Incognita programjának köszönhetően rendszeres anyagi támogatásban részesül a rendezvény.

Borászszemmel miben volt más az idei Akácillat?

Az eddig megszokottaktól eltérően kevesebb, 11 borász nyitotta ki a pincéit. Most azonban kétfajta bor helyett háromfajtát kínáltak. A fajtakínálat megmaradt ugyanolyan gazdagnak. A megszokott négy fehér (olaszrizling, furmint, hárslevelű, polyhos) fajtán kívül volt még sárgamuskotály, Ottonel muskotály, zengő, lakhegyi mézes, saszla, szürkebarát, cserszegi fűszeres, juhfark, kunleány, Zalagyöngye, bianca, rosé kékfrankos, rosé medina, rosé zweigelt, rosé cuvé, kékfrankos, bíborkadarka, medina, zweigeltrebe, blauburger és cabernet sauvignon. Kisgéresnek a fajtagazdagság a névjegye.

Kisgéres pince
Fotó:  Molnár Gabriella

Furik Csabát, Kisgéres polgármesterét is megkérdeztem, hogyan vélekedik az idei Akácillatról.

Furcsa volt, hogy augusztus lévén nem voltak illatos virágfürtök az akácerdőben. Ám egy pince fölött a szemfüles látogató észrevehette a gyönyörű virágai-val ékeskedő, bár illatot nem árasztó selyemakácot. Az idei év fő célja az újraindítás volt. A tavalyi Akácillat lett volna sorrendben a 12. évfolyam, sajnos elmaradt, így az ideit mindenképpen szerettük volna megrendezni. Félő volt, hogy ha két évfolyam kimarad, feledésbe merül a hagyomány. A másik szempont, amit erős érvként szem előtt tartottam, a példamutatás. Az eltelt időszak sikerei bebizonyították, hogy van igény a rendezvényünkre, megalapozott a helyi borkultúra népszerűsítése. Örülök, hogy vannak fiatal borászaink is, nekik mindenképp érezniük kell, hogy van értelme annak, ha tovább viszik a falu hagyományait, és akár megélhetési lehetőségként is tekinthetnek rá.

Kisgéres pince
Fotó:  Molnár Gabriella

2019-ben látogatottsági rekordot döntöttek.

Akkor közel 5000 ember jött el a pincékhez. Sokat gondolkodtam, megtartsuk-e, merjek-e polgármesterként belevágni, mert a megyei szakemberek is azt tapasztalták, hogy sok rendezvény az idén is elmarad. Szervezőként két héttel előre kellett gondolkodnom, bevállalni bárminemű járványügyi megkötést, szigorítást. Gyengébb pillanataimban néha már bánom is a merészségem. Tagadhatatlan, sok embert visszatartottak az előírt szigorú, szinte alig kivitelezhető biztonsági előírások. Ennek ellenére jó érzéssel tölt el, hogy megjelent közel 1500 látogató. Az is motivált, hogy Hercegkúttal ismét megnyertünk egy határon átívelő EU-s pályázatot. Egy előző közös nyertes pályázatunkból megépítettük a borudvarunkat, jövő novemberre pedig a jelenleg folyamatban lévő pályázatnak köszönhetően megújul az Akácillat helyszíne. A pincesorokat összekötő utakat felújítjuk, megoldódik a pincék vízellátása, gyakorlatilag a teljes infrastruktúrát átalakítjuk. A pincesor végén lesz egy télen-nyáron 50 látogató befogadására alkalmas épület. A színpad szomszédságában pedig egy többfunkciós, kisebb épület kap helyet.

Megjelent a Magyar7 2021/35.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.