2021. szeptember 2., 10:40

Több, mint hivatás - A Magyar7 35. számáról

Egy élet a felvidéki magyar iskolák szolgálatában. Így foglalható össze dióhéjban az augusztus 20-án Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Vörös Mária munkássága. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alapító tagjával és máig alelnökével B. Vida Júlia készített interjút.

borito_magyar7_035het_2021

Fogytán a türelem – írja a lap vezércikkében Kövesdi Károly, aki a felvidéki magyar politizálás hatékonysága kapcsán tesz fel néhány időszerű kérdést. Kolek Zsolt elemző cikkében (Hedvigtől Hegerig) szintén a felvidéki politika 2006 óta eltelt időszakáról fogalmaz meg megszívlelendő tanulságokat.

kozelet_magyar7_035het_2021

Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzetében Angela Merkel utolsó utáni küldetéséről ír, hiszen a hamarosan leköszönő német kancellár az afganisztáni események után kénytelen volt még egy diplomáciai sasszét abszolválni Ankarában.

A lap gazdasági rovatában Matus Tibor cikkét olvashatjuk a szlovák gazdaság nem túl rózsás kilátásairól, amelyben a szerző különösen az ipar féloldalas voltára, a kis és közepes gazdaságok elhanyagolásának veszélyére hívja fel a figyelmet.

piac_magyar7_035het_2021

Az Afganisztánban kialakult helyzetről olvashatunk írást Pomichal Krisztián tollából (Afganisztán: a táliboktól is van lejjebb), míg Somogyi Szilárd egy hirtelen történt vezető-leváltásának hátterére világít rá, amely érzékenyen érintette az ország kisebbségeit.

A hetilap kulturális rovatában a felvidéki magyar iskolák Zsigárdon tartott országos tanévnyitójáról tudósít Szomolai Andrea. Tavaly volt húsz éves a Kicsi Hang verséneklő együttes, ám a jubileumi koncertre – a járványhelyzet miatt – az idén kerül sor szeptember 9-én Dunaszerdahelyen. Tóth Tünde ennek apropóján kérdezi az együttes két tagját.

Anyaság és alkotás címmel közli a lap Balla Rita hármas interjúját, amelyben három fiatal képzőművészt kérdez, hogyan lehet összeegyeztetni a képzőművészetet az édesanyai teendőkkel. Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatának legújabb darabja egy különös színészről szól, akiről levest neveztek el. A múltunk rovatban Hosszú forró nyár 1939-ben címmel olvashatjuk Popély Gyula írásának első részét.

tortenele_magyar7_035het_2021

A lap Tájaink rovatában többek közt a készülő, nagy felháborodást kiváltó kórházreform kapcsán Rimaszombatban indított tiltakozó petíció kapcsán olvashatjuk Virsinszky Tamás írását.

tajaink_magyar7_035het_2021

Kaszmán Zoltán a zselízi Országos Népművészeti Fesztiválról tudósít, amelyet az idén 55. alkalommal tartottak meg. A Dunaszerdahelyről ismert Felvidéki Vállalkozói Expóra ezúttal Kassán került sor, erről tudósít Fábián Gergely.

A vágfarkasdi Életke Óvoda a felvidéki magyarság megmaradásának egyik építőkockája lesz. Az ünnepélyes megnyitóról olvashatjuk Szomolai Andrea tudósítását. Dunajszky Éva a méltatlanul elfeledett Könyöki Józsefről ír, akinek a neve elválaszthatatlan Pozsony múltjától, a nagyközönség számára mégis jószerivel ismeretlen.

Hosszú és méltatlan huzavona után végre leleplezték a törökverő Hunyadi János mellszobrát Komáromban. Az eseményről Nagy-Miskó Ildikó cikkét olvashatjuk. A város díjával tüntették ki Németh Margitot Dunaszerdahelyen. A díjazottról olvashatjuk Reczai Lilla írását. A kisgéresi nyitott pincék napja tavaly – az ismert okok miatt elmaradt. Az idén azonban megtartották, és remélhető, hogy nem lesz még egy év kiesés. Erről tudósít Molnár Gabriella.

Hamarosan átadják Bacskai Béla festőművész persei szülő- és emlékházát, amelyen Ladóczki Vilmos éppen a bútorokat restaurálja. Erről olvashatunk Agócs Szvorák Emese írásában. Bokor Klára pedig a párkányi Pásztor Ádám gitárművésszel készített beszélgetést. 

Felgyorsult világunkban sokan elhanyagolják a reggelit. A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus tanácsait olvashatjuk, milyen gyors, de tartalmas táplálékkal indíthatjuk a napot.

kavezo_magyar7_035het_2021

Rajkovics Péter a tudomány és a technika világának néhány újdonságát gyűjtötte egy csokorba, míg Kenyeres Oszkár a Hazajáró csapatával ezúttal a Duna vaskapui szakaszán járt. Az írásban feltűnik a régi Herkulesfürdő, Galambóc vára és a Kazán-szoros. Torokszorító írás a lapban. A hobbi rovatban Reczai Lilla mutat be egy különös foglalkozást, amely tulajdonképpen nem is hobbi, immár szakma, de annál ritkább tájainkon. Szabó B. Csilla ezúttal egy egyszerű, de különös étel, a Slambuc elkészítését tárja elénk, de valószínűleg nem akad olvasó, aki ne hallott volna az Esterházy-tortáról. Vas Gyula autós rovatában egy elérhető áru koreai gépkocsit, a Hyundai Kona új változatát mutatja be.

Miután nem jött össze a Young Boys Bern elleni bravúr, az Európa-ligában csatázik tovább a Ferencváros futballcsapata. Rajkovics György az esélyeket és az ellenfeleket veszi górcső alá írásában.

szurkolo_magyar7_035het_2021

Rajkovics Péter a nyári nagy átigazolásokról ír, amelyek során többek közt olyan nagyágyúk is klubot váltottak, mint Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi.

Ezúttal sem hiányozik a lapból a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Kalász Szűz Mária mennybevétele templomát ismerhetjük meg.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.