cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. március 15., 13:50

Március 15. – Gömöri megemlékezések

Gömörben is számos településen emlékeznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire. Néhány községben már az elmúlt két napban tartottak ünnepi istentiszteletet és koszorúzással egybekötött emlékműsort, a programok zöme azonban a keddi nap folyamán valósul meg.

Március 15-i megemlékezés Nagybalogon

A március 15-ei megemlékezések sora néhol már az elmúlt hétvégén megkezdődött. Vasárnap ünnepi istentisztelettel egybekötött megemlékezést tartottak Runyán, Lénártfalván, Nemesradnóton, Jánosiban és Hanván.

Ünnepi istentisztelet Hanván
Ünnepi istentisztelet Hanván
Fotó:  Hanvai Református Egyházközség

Hétfőn a nagybalogi templom kertjében található kopjafánál tartott ünnepi műsort a Csemadok Nagybalogi Alapszervezete.

A szervezet nevében Pál Csaba mondott beszédet, hangsúlyozva a márciusi ifjak hősiességét, akik szembe mertek szállni egy elnyomó rendszerrel. Az ő tetteikre és érdemeikre gondolva mi is büszkeséggel tűzhetjük ki a kokárdát. A forradalmi eszmék mellett Pál Csaba kitért a mai orosz-ukrán konfliktusra is, s reményét fejezte ki, hogy hamarosan béke köszönthet az európai kontinensre. 

Megemlékezés Nagybalogon Pál Csaba
A Csemadok Nagybalogi Alapszervezete nevében Pál Csaba mondott beszédet
Fotó:  Virsinszky Tamás

 A műsorban közreműködtek a Csemadok fiataljai és a Szivárvány énekkar, majd a különböző szervezetek, az egyház, az önkormányzat és a Szövetség párt képviselői koszorút helyeztek el a kopjafánál.

Rimaszombatban március 15-én délelőtt vette kezdetét a megemlékezések sora a helyi református templomban, ahol ünnepi istentiszteletet tartottak a Református Oktatási Központ diákjainak részvételével. Igét hirdetett Mikos Annamária, az intézmény vezető lelkésze, műsorral szolgáltak az oktatási központ növendékei. Igével köszöntötte az egybegyűlteket Boros Péter, a Budakeszi Református Egyházközség – a rimaszombatiak testvérgyülekezetének – lelkésze.
Megemlékezés Nagybalogon

Az ünnepi program délután a Magyar Közösségi házban a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezetének 20. évfordulója alkalmából megtartandó emléküléssel folytatódik, majd 16 órától főhajtás és megemlékezés lesz a Petőfi háznál. A Csemadok helyi alapszervezete és területi választmánya által szervezett központi ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra 17 órától a Tompa-téren található a Petőfi szobornál kerül sor, ahol beszédet mond Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. 18 órától pedig jótékonysági előadás lesz a Városi Művelődési Központ színháztermében Tóth Zoltán, Foglár Gábor és Arany Niki főszereplésével. A belépőjegy ára 5 euró. A rendezvény teljes bevételét az ukrajnai háború elől menekülő családoknak adományozzák a szervezők.

Tornalján 16 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak a református templomban, amelyet 17 órától koszorúzás követ a Zoltán-kúria udvarán. Ünnepi beszédet mond Dr. Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.