2023. február 27., 13:56

Magyar szentek szobrai: a kassai Szent Erzsébet-székesegyház

A kassai dóm Közép-Európa egyik legszebb és legjellegzetesebb gótikus székesegyháza.

kassa
Fotó: Görföl Jenő

Az első, Szent Erzsébet tiszteletére szentelt, 13. században épült román stílusú templom 1378-ban leégett, helyén kezdték el építeni 1380 körül a mai székesegyházat. A Zsigmond király idejében kezdett építkezés Mátyás király idejében és segítségével folytatódott, majd 1508-ban a mai szentély megépítésével fejeződött be.

1804-ben a Kassai egyházmegye megalakulásával az eredeti plébániatemplom székesegyházi rangot kapott. Számottevő felújítására 1877 és 1896 között került sor Steindl Imre tervei alapján. Az átalakításkor visszatértek az eredeti öthajós tervhez, s az északi hajó alá altemplomot építettek. 1906-ban itt helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai hamvait.

A székesegyház három kapuja közül az északi kapu a legdíszesebben kiképzett. Ezt azzal magyarázták, hogy ez a kettős kapu nyílik a város főterére, a városháza felé, ahol a középkori élet folyt. „Aranykapunak” (Porta aurea) is hívták, aranyozott szobrai miatt, de 1860-ban a szobrok aranyozását eltávolították.

A kettős kaput elválasztó pilléren a templom védőszentje, Árpád-házi Szent Erzsébet, felette liliomos címerpajzsot tartó két angyal látható. A kapu oldalfülkéiben, a domborművekkel díszített mennyezet alatt Szent Imre, Szent István, Szent László és Szent István sógora, Szent Henrik látható.

A Szent László-szobor érdekessége, hogy mellén kereszttel ábrázolták, ugyanis őt szemelték ki az első keresztes hadjárat vezetőjének. A bejárat fölött a faragott dombormű az Utolsó ítélet képsorát eleveníti meg, míg a Szent Erzsébet szobra melletti két dombormű a szent életéből vett egy-egy jelenetet ábrázolja.

Az eredeti gótikus szobrok az idők folyamán erősen megrongálódtak, ezért a Steindl Imre vezetésével történt 19. század végi nagy átalakításkor ezeket Budapestre szállították és helyükre 1888-ban a Lantay Lajos szobrászművész által alkotott hű másolatokat állították.

Megjelent a Magyar7 2023/8. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.